За овај револуционарни изум научници тврде да је богат влакном званим бета-глукан који побољшава раст нових крвних судова и који је користан је за здравље људи.
Истраживачима из Пизе и Тоскане истичу да нови крвни судови формирају „природне обилазнице“ уколико дође до закрчења.
@SciReports pasta delivering barley beta-glucan: the taste of cardioprotection https://t.co/Fao7CpElyw
— Vincenzo Lionetti (@v_lionetti) October 18, 2017
Научници из „Санта Ане“, школе напредних студија, направили су нову храну мешајући стандардно дурум пшенично брашно са брашном добијеним из целог зрна јечма.
Резултате студије објавили су на сајту „Сајентифик рипорта“ 18. октобра. Професор Вићенцо Лионети, руководилац истраживања, изјавио је да нова паста „чини тело много отпорнијим на стрес и болести коронарне артерије“.
„Први пут је формирање природних обилазница подстакнуто функционалном храном, у овом случају пастом са јечменим бета-глутеном. Ово је прва студија која показује да контролисан унос тестенина са бета-глутеном безбедно повећава коронарне колатерале и смањује смртност“, рекао је професор Лионети.
Истраживачи су већ тестирали своју теорију на лабораторијским мишевима хранећи их новом пастом да би после индуковали срчане ударе.
Утврдили су да су мишеви који су јели тестенину са јечмом преживели у много већем броју случајева него мишеви у контролној групи који су се хранили обичним дурум тестенинама.
Каснији прегледи утврдили су и да су мишеви храњени јечменом тестенином имали мања оштећења срца.