Дамаск спреман да учествује у националном дијалогу

© Sputnik / Михаил Воскресенски / Уђи у базу фотографијаДамаск
Дамаск - Sputnik Србија
Пратите нас
Дамаск сматра благовременим одржавање конгреса националног дијалога о Сирији и спреман је да у њему учествује, изјавио је Башар ел Џафари, стални представник Сирије у Уједињеним нацијама.
Сирија - Sputnik Србија
Дипломатија века: Путин доводи све Сиријце у Сочи

„Сматрамо да је сада право време да се такав конгрес одржи и спремни смо да учествујемо у њему“, рекао је Џафари на конференцији за новинаре у Астани.

Према његовим речима, у почетку се претпостављало да ће конгрес бити одржан у Сирији. „Али ми смо реалисти, и усклађујемо своје акције са ситуацијом“, нагласио је Џафари.

Он је објаснио да многе опозиционе групе можда неће доћи у Сирију. „После дугих преговора са руском страном, одлучили смо да овај догађај одржимо у Русији“, рекао је дипломата.

Први конгрес националног дијалога у Сирији биће одржан 18. новембра у Сочију, саопштио је раније за Спутњик извор близак преговорима у Астани.

Војно присуство других држава — окупација

„Сирија сматра свако присуство било каквих оружаних снага на својој територији без њене сагласности само као агресију и окупацију. Реаговаћемо на одговарајући начин“, рекао је Џафари.

Амерички ловци - Sputnik Србија
Америчка коалиција спрема велику офанзиву у Дејр ел Зору

„Најважније што видимо је оружано војно присуство Турске у Идлибу. И то је агресија, то је окупација“, нагласио је Џафари.

Он је додао да сиријска страна такође сматра присуство америчких јединица као окупацију.

„Наше Министарство спољних послова издало је службену белешку коју смо послали у Њујорк. Сматрамо да су америчко присуство у земљи и непријатељске акције такозване међународне коалиције на челу са САД такође акт агресије против нашег суверенитета“, нагласио је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала