Гласови у Ватикану против папе: „Једва чекамо да умре, језив је...“

© REUTERS / Max RossiПапа Фрања
Папа Фрања - Sputnik Србија
Пратите нас
Папа Фрања је један од најомраженијих људи на свету. Они који га највише мрзе нису атеисти, ни протестанти, ни муслимани, већ неки од његових следбеника. Изван цркве је веома популаран као оличење готово разметљиве скромности и понизности, објашњава у тексту „Гардијан“.
Папа Фрања у Ватикану. - Sputnik Србија
Папа: Човечанству прети самоубиство нуклеарним ратом

Од тренутка када је кардинал Хорхе Бергољо постао папа 2013. године његови су потези привлачили пажњу широм света. Нови папа возио је „Фијат“, сам је носио своје торбе и подмиривао властите рачуне у хотелима. За хомосексуалце је рекао: „Ко сам ја да им судим?“, и прао је ноге муслиманским женама избеглицама. Међутим, унутар цркве, Фрања је изазвао дивљи напад конзервативаца који се боје да ће тај дух поделити, па чак и уништити цркву.

Летос ми је један истакнути енглески свештеник рекао: „Не можемо чекати да умре. Оно што говоримо приватно, не сме се објављивати у новинама, али кад год се сусретну два свештеника, разговарају о томе како је Бергољо језив… Он је попут Калигуле, кад би имао коња, учинио би га кардиналом.“

Наравно, након 10 минута исцрпног низа жалопојки, тај свештеник је додао: „Не смете објавити ништа од овога или ће ме одмах најурити“. Та мешавина мржње и страха уобичајена је међу папиним непријатељима.

Фрања, први неевропски папа у модерном добу и први папа језуита, у ватикански естаблишмент је изабран као аутсајдер и заправо се и очекивало да привлачи непријатеље.

Али нико није предвиђао да ће их бити овако пуно. Од брзог одустајања од раскоши и помпезности Ватикана, која укључује 3.000 службеника којима је он формални господар, до његове подршке мигрантима, напада на глобални капитализам и, пре свега, својих потеза којим преиспитује црквено учење о сексу, Фрања је скандализовао конзервативце и реакционарне главешине у Ватикану.

Судећи према броју гласова на последњем светском састанку бискупа, готово четвртина кардиналског збора — највишег степена клера у Цркви — верује да папа кокетира с јересима.

Тачка лома наступила је у сукобу који је уследио након изношења његових ставова о разводу. Раскидајући са вековном римокатоличком теоријом, папа Фрања покушао је да подстакне римокатоличке свештенике да удељују причест растављеним и поновно венчаним верницима или невенчаним супружницима.

Папа Фрања у Болоњи. - Sputnik Србија
Папа Фрања Каталонцима: Не плашите се јединства

Његови непријатељи покушавају да га присиле да напусти и одрекне се таквих покушаја. А како он од тога неће одустати и како тихо устрајава пред растућим незадовољством, они се сада припремају за борбу.

Прошле године један је кардинал, уз подршку неколико пензионисаних колега, почео да говори о могућности почетка формалног прогона папе Фрање због јереси, односно намерног одбацивања чврсте науке цркве, греха који се може казнити екскомуникацијом.

Прошлог месеца 62 незадовољна римокатолика, укључујући и једног пензионисаног бискупа и бившег шефа Ватиканске банке, објавили су отворено писмо у којем су оптужили Фрању због седам тачака јеретичког поучавања.

Само, оптужити папу за јерес нуклеарна је опција у католичким сукобима. Црквена наука наводи да папа не може бити у криву када говори о средишњим питањима вере, па ако је у криву, не може бити папа. С друге стране, ако је овај папа у праву, сви његови претходници морају бити погрешни.

Питање је особито отровно јер је готово у целости теоријско. У пракси, у већини света, растављени и поновно венчани парови рутински добијају причест. Папа Фрања не предлаже револуцију, већ бирократско препознавање става који већ постоји, а можда је и кључан за опстанак Цркве. А ако би се важећа службена правила дословно примењивала, нико чији је брак пропао више никада не би смео поново да буде венчан. То није практичан начин за осигуравање да римокатоличанство опстане и у будућим генерацијама.

Председник Русије Владимир Путин и римски папа Фрања у Ватикану - Sputnik Србија
Политико: Зашто папа Фрања воли Путина?

С друге стране, Фрањини противници боје се да његове опрезне реформе прете уверењу да црква подучава безвременске истине. А ако Римокатоличка црква не подучава вечне истине, конзервативци се питају, која је онда њена сврха? Битка за развод и право на поновно венчавање довела је до две дубоко супротстављене идеје о томе чему служи црква.

Папин грб су два прекрижена кључа. Они представљају овлашћења које је Исус дао Светом Петру, овлашћења везати и разрешивати: проглашавати шта је грех и шта је допуштено.

Али која је моћ важнија и која је сада хитнија? Садашња криза је најозбиљнија још од либералних реформи шездесетих година прошлог века, које су подстакле групу тврдих конзервативаца да иступе из цркве.

Током последњих неколико година конзервативни аутори више пута су повлачили тему раскола у цркви. Године 2015. године амерички новинар Рос Даутхат, који је својевремено прешао на римокатолицизам, написао је за часопис „Атлантик“ чланак под насловом „Хоће ли папа Фрања уништити Цркву?“. Енглески традиционалиста Дамјан Томпсон упозоравао је да је „папа Фрања сада у рату са Ватиканом“. Ако победи, црква би могла да се распадне.

Папини ставови о разводу и хомосексуалности, тврдио је надбискуп Казахстана, допустили су ’Сатанином диму‘ да уђе у цркву. Римокатоличка црква је провела велики део прошлог века борећи се против сексуалне револуције, баш као што се борила против демократских револуција 19. века. У тој борби сада је присиљена да брани неодрживу апсолутистичку позицију, по којој је забрањена свака уметна контрацепција, као и било какав секс изван трајног брака.

Као што Фрања препознаје, то не описује начин на који се стварни људи заправо понашају. Свештеник то зна, али се очекује да се претвара да верници то не чине. Службена наука се не може преиспитивати, али се исто тако не може ни поштовати. Од нечега се мора одустати, а када се то догоди, експлозија која ће уследити могла би да сломи цркву.

Папа Фрања маше из папамобила - Sputnik Србија
Папа крије застрашујућу тајну

Било да се ради о климатским променама, миграцији или капитализму, сви ти огорчени сукоби у цркви до свог су врхунца дошли око импликација једне обичне фусноте у документу „Радост љубави“.

Документ који је написао Фрања, сажетак је тренутне расправе о разводу, те садржи фусноту из које је очита блага тврдња да се разведени и поновно венчани парови понекад могу причестити. С више од милијарду следбеника, Римокатоличка црква је највећа светска организација коју је свет икада видео, а многи од њених следбеника су разведени, или самохрани родитељи.

Оно што црква ради широм света на добровољним је основама. Ако обични верници престану да верују у оно што раде, цела ствар пропада. И Фрања то зна. Ако се помире теорија и пракса, испразниће се цркве широм света. Да се црква суочава с кризом у то верују и његови противници, али је њихов рецепт супротан. За њих, празнина између теорије и праксе управо је оно што Цркви даје вредност и значење.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала