Ево како Приштина гледа на нове идеје Београда за Косово

© Flickr / qivПриштина, Косово
Приштина, Косово - Sputnik Србија
Пратите нас
Са којим предлозима за решење косовског питања Приштина треба да изађе кад је све решено?! Ко ће од међународних фактора да каже: „Знате шта, оно признање — пуј пике не важи — ви сте прогласили државу, ми смо вас признали, ал’ дајте сад опет неко решење?!“ — Ово је реакција из Приштине о предлозима за решавање косовског питања изнетих у Београду.

Правничка дебата и предлози, који су се јуче могли чути на Округлом столу одржаном у Београду у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, одјекнули су и у Приштини. Косовски аналитичари, али и правници, готово да су једногласни у мишљењу — Косово са Србијом може да разговара само о међусобном признању двеју суверених држава. Никакве поделе, конфедерације, нити уније за Приштину не долазе у обзир.

Мапа Косова у Пентагону - Sputnik Србија
Почео унутрашњи дијалог о Косову — ово су први модели

Овог мишљења је и правник са Косова Азем Власи, који у разговору за Спутњик каже да је идеја српског председника Александра Вучића да се поведе унутрашњи дијалог по питању Косова добила „непримерен правац“.

„Говори се о решењу косовског питања, а притом се заборавља да је питање Косова решено и да је Косово независна суверена држава већ девет година, без обзира на општепознат став Србије по овом питању. Према томе, у Србији треба да се води унутрашњи дијалог о нормализацији међудржавних односа између Србије и Косова. Уосталом, у свом јавном наступу, Вучић је и рекао да ће суочити Србију са реалношћу, да се не забија глава у песак — што по мени значи да се суочи са реалношћу да је Косово држава, да је статус Косова решен и да Србија није та која је позвана да нуди решења“, изричит је Власи.  

Наш саговорник је децидан у тврдњи да на албанској страни, наравно нема никог, па чак и да се оживе, како је рекао, „Милошевићеви Албанци Рахман Морина или Сејдо Бајрамовић“, који би пристали да разговарају са Србијом или с било ким о решењу питања Косова, које је подсећам — већ решено.

„Зато су ти модалитети Србије млаћење празне сламе, јер не знам коме би такве идеје понудили. Нико у међународној заједници ко је релевантан фактор није спреман да о решењу косовског питања разговара са Србијом, јер правац који се даје на основу Вучићеве иницијативе, иако у другим условима, личи на политику Милошевића, који је мислио да косовско питање реши без Албанаца. Разлика је само у томе што сада Србија не може да користи силу и насиље као што је то радио Милошевић. Можемо да разговарамо само у вези са нормализацијом међусобних државних односа, јер би то за Србију било добро и ићи ће брже путем европских интеграција. Такође, побољшао би се положај Срба на Косову, јер ако Срби са Косова живе у држави која има уређене односе са својом матичном државом Србијом, наравно да ће и њима бити боље“,објашњава Власи.

Власи каже да идеје које је чуо од конфедерације до реалне уније, која као појам постоји у међународном праву, не значе ништа, јер немају одговор на главно питање — шта бисмо радили међусобно?

Хашим Тачи поред застава тзв.Косова , ЕУ и Немачка - Sputnik Србија
Тачи: Неправедна ЕУ награђује Србију

„Ми смо две државе, треба да имамо нормалне односе, Косово је признало више од 110 држава, међу којима су 22 чланице ЕУ, сем Шпаније, Словачке, Грчке.. и још неких које то нису урадиле због својих унутрашњих питања. Ми, дакле, треба да разговарамо о нормализацији односа, а не о модалитетима за решење, јер се решење давно десило“, упоран је Власи.

Пошто је и Хашим Тачи својевремено најавио да ће се и на Косову отворити унутрашњи дијалог, наш саговорник истиче разлику тог предлога у односу на дијалог који је почео у Србији.

„Тачи стално говори о нормализацији међудржавних односа и сигурно има у својој глави како да се до тога дође. Не верујем да су дијалог о Косову, који је започео у Србији, и предлози, који су се чули о решавању овог питања, могући за нормализација односа. Ко ће од међународних фактора да каже: „Знате шта, оно признање пуј пике не важи — ви сте прогласили државу, ми смо вас признали, ал’ дајте сад опет неко решење?!“ Па видите које све проблеме има међународна заједница? Тероризам, Кореја… Ма нико се више на ово питање неће осврнути“, самоуверен је наш саговорник из Приштине.

Ипак, да се не заборави. Међународна заједница је дала веома широку подршку Београду када је у питању отварање унутрашњег дијалога о Косову, па у том смислу, чини се да неко из светског естаблишмента ипак мисли да питање са Косовом није готова прича. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала