Да је Пуџдемон побегао из Русије, Бриселу би било лако, али овако...

© REUTERS / Ivan AlvaradoКарлос Пуџдемон
Карлос Пуџдемон - Sputnik Србија
Пратите нас
Шта ако Пуџдемон затражи азил? Ако би Белгија утврдила да у Шпанији он не би имао поштено суђење, то би значило да у саставу ЕУ постоји држава која не поштује демократске принципе. Незгодно.

Због Шпаније ће изгледа и Белгију болети глава. И то само због тога што је дојучерашњи председник владе Каталоније Карлес Пуџдемон помислио да је Брисел као „престоница Европе“ право место да се свету објасни како је изјашњавање на референдуму довољно да се направи независна држава.

Шпански државни тужилац затражио је данас од судије Вишег суда да изда европски налог за хапшење смењеног каталонског председника Владе Пуџдемона, након што се он јутрос није појавио у шпанском суду.

Врховни шпански суд позвао је Пуџдемона и његове смењене министре и сараднике да се појаве пред судијама у четвртак и петак, најавивши оптужнице против њих.

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон у згради Генералитета у Барселони - Sputnik Србија
Шпански тужилац тражи европски налог за хапшење Пуџдемона

У међувремену, Пуџдемон је са четири члана свог кабинета отишао у Брисел, како је рекао, „на неодређено време“. Пуџдемонов адвокат у Белгији, Пол Бекерт, објаснио је да атмосфера у Шпанији „није добра“ и да његов штићеник жели да „задржи извесну дистанцу“.

Бекерт је најавио да ће „наредних недеља“ заједно одлучити да ли ће Пуџдемон затражити политички азил у Белгији, а његов клијент је поручио да ће отићи пред шпански суд када добије гаранције да ће имати фер суђење.

На питање да ли белгијски суд мора да реагује на европски налог за хапшење Вишег суда Шпаније, наш познати адвокат Тома Фила за Спутњик објашњава да би белгијски суд морао да изручи Пуџдемона.

„То би било нормално“, каже Фила, али и указује на незгодну ситуацију у којој се нашао белгијски суд јер како год да одлучи, имаће главобољу.

„Ако Пуџдемон затражи азил, онда ће бити врло занимљиво посматрати шта ће се даље дешавати. Јер ако би Белгија утврдила да у Шпанији он не би имао поштено суђење, то би значило да у саставу ЕУ постоји држава која не поштује демократске принципе“, указује Фила.

Друго би, каже, било питање да је он побегао из Русије. Белгији би, сматра он, било лако да утврдио да у Русији нема поштеног суђења. Или, на пример, у Србији или осталим државама које нису чланице ЕУ.

Карлес Пуџдемон, предсеник Каталонске Владе - Sputnik Србија
Пуџдемон на француском: Нисам тражио азил, у Белгији смо на неодређено време (видео)

„Дакле, основни проблем ће се сада десити ако Пуџдемон затражи азил. Како би то било да Белгија за једну државу чланица ЕУ као што је Шпанија утврди да тамо неће бити правичног суђења. То би значило, имплицитно, да она нема демократију, нема прави суд, практично ништа од принципа на којима је заснована европска заједница“, каже Фила.

На питање да ли је онда реалније да Белгија изручи Пуџдемона Шпанији, он указује да ни ту ствари нису једноставне.

„Онда је опет питање шта се десило са демократском тековином да људи који су политички оптужени имају право на азил кад се плаше да ће им у њиховој матичној земљи судити политички. А он је неспорно политички оптужен, јер није убио, није силовао, није опљачкао“, указује Фила.

Незгодна ситуација како год да се поступи и биће занимљиво видети шта ће урадити белгијски суд, закључује Фила за Спутњик.

Агенција АП данас је подсетила да је Белгија одобравала азил грађанима других држава ЕУ. У прошлости поједини баскијски сепаратисти нису изручивани Шпанији док су били у процедури тражења азила, због чега је годинама трајало трвење са Мадридом.

Интересантно је да је Пуџдемон стигао у Брисел управо истог дана када је Државно тужилаштво Шпаније објавило да против њега и осталих смењених каталонских званичника тражи подизање оптужнице због кршења уставног поретка, побуне и подстицања на побуну, за шта им прете затворске казне и до 30 година.

Каталонски председник Карлес Пуџдемон - Sputnik Србија
Сарадници бесни: Због Пуџдемона ћемо у затвор

Осим Мадрида, Пуџдемон је навукао и бес сарадника из распуштеног Парламента Каталоније. Они сматрају да је његова одлука да „побегне у Белгију“ неодговорна и да ће због тога они извући „дебљи крај“.

Како преноси британски „Телеграф“, један од шесторо чланова скупштинског одбора који су позвани на саслушање у Мадрид, Хуан Хозе Нуе, рекао је да ће Пуџдемоново понашање довести до тога да сви које позове суд буду задржани у притвору, јер је он показао да је и бекство једна од могућих опција.

Мадрид је преузео контролу над Каталонијом, након што је Парламент у Каталонији прогласио републику. Ту одлуку Мадрид је поништио, распустио је Парламент Каталоније и заказао је регионалне изборе за 21. децембар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала