Десничарске игре — претња ратом у Америци или забава?

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаСтраница сајта друштвене мреже Твитер
Страница сајта друштвене мреже Твитер - Sputnik Србија
Пратите нас
На друштвеним мрежама од септембра ове године чланови америчког десничарског покрета тврде да ће антифашистичке групе започети насилне побуне 4. новембра.

Британски „Гардијан“ преноси да стотине постова на Фејсбуку показују како корисници ове друштвене мреже озбиљно схватају такве вести, али и коментаре.

Антифа протест - Sputnik Србија
„Други грађански рат у Америци почиње – у суботу“

„Још једна претња против беле нације и заклињем се богу да ћу узети проклети ауто и прегазити их све“, само је један од коментара које преноси британски лист.

Све је, како наводи, почело крајем септембра када је мала група под називом „Одбијте фашизам“, повезана са револуционарном комунистичком партијом, одржала протест у Лос Анђелесу блокирајућу притом ауто-пут 101 на ком је окачила натписе „Почиње 4. новембра“.

Та група је организовала и серију протеста широм земље против Трамповог режима.

Након тога, на Фејсбуку је објављен видео насловљен са „Антифа одређује датум за грађански рат“, у коме се тврди да „на њиховом сајту позивају на отворени грађански рат који ће почети у новембру“, уз наводне планове за нападе на полицију, грађане и владу.

Треће, што је и утицало на приче о грађанском рату, јесу гласине које попут вируса шири радио-водитељ Алекс Џоунс, човек који је медијско лице ултрадеснице, али и неко ко се својом неартикулисаном и безочном реториком, како наводе медији, кандидује за титулу највећег обожаваоца Доналда Трампа.

Чим је Џоунс споменуо наводни „план у режији антифашиста“, кренуле су гласине, а на сајту тог водитеља „Инфоворс“ појавила се прича о наводном почетку грађанског рата.

Последњи поздрав жртвама пуцњаве у Лас Вегасу - Sputnik Србија
Зашто Америци прети грађански рат?

Прича о грађанском рату доспела је и у поједине конзервативне медије у Америци, а један од њих је објавио причу свог дописника из Беле куће тврдећи да је „лидер антифашиста обећао да ће обезглавити белце 4. новембра“.

Ипак, та прича је базирана на твиту за који се брзо испоставило да је шаљивог карактера, с обзиром на то да је налог са којег је објављен неретко објављивао комедијашку садржину и притом нема никакве везе са антишашистичким организацијама у САД.

Марк Бреј, историчар и аутор дела „Антифа: Антифашистички водич“, тврди да „ултрадесница до 2017. није имала појма шта је заправо антифа покрет“ и додао да је то у ствари „проширење демонизације анархиста уопште“, али и начин да се разбијају главни либерали који немају везе са антифашистичким групама.

Он сматра да је у одређеној мери та посебна паника успела да преокрене одређени део деснице, али и да је то „позив да се остане будан“.

„Не постоји револуција или грађански рат планиран за 4. новембар“, казао је Бреј.

 

Танјуг    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала