Амерички министар одбране: Куповина С-400 — суверена одлука Турске, али...

© Sputnik / Sergey Malgavko / Уђи у базу фотографијаПротивваздушни ракетни систем С-400
Противваздушни ракетни систем С-400 - Sputnik Србија
Пратите нас
Куповина руских система за противваздушну одбрану С-400 од стране Турске је „суверена“ одлука владе у Анкари, али Турска мора узети у обзир да ово оружје неће бити у складу са системима НАТО-а, изјавио је амерички министар одбране Џејмс Матис на конференцији за медије.
Противракетни систем С-400 - Sputnik Србија
Ко је будући савезник Турске, а од кога стрепе — одговор је у С-400

У септембру је Федерална служба за војнотехничку сарадњу Русије саопштила да су Москва и Анкара постигле споразум о испоруци система С-400 Турској. Ердоган је рекао да је Турска већ дала депозит. Помоћник руског председника Владимир Кожин је 29. септембра потврдио да је Турска уплатила аванс за С-400 и додао да је испорука планирана за 2019. годину.

Крајем октобра председавајући Војног комитета НАТО-а генерал Петер Павел упозорио је Турску да би могла да сноси последице уколико земља набави руске противракетне системе С-400 и додао да ће то спречити Турску да постане део било каквог интегрисаног система одбране.

У понедељак је амерички министар одбране Матис такође упозорио Турску о замкама ове одлуке.

„То је суверена одлука Турске. Јасно је да неће бити интероперабилни са НАТО-ом. Стога ће они морати да размисле о томе ако наставе“, Матис.

Противракетни систем С-400 „Тријумф“ намењен је за гађање свих савремених средстава ваздушног напада средњег и дугог домета, укључујући и стратешке бомбардере, тактичке балистичке и крстареће ракете и хиперсоничне циљеве.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала