Швајцарска: Ухапшен Хрват из Босне, врбовао младе џихадисте

© Flickr / Christopher SwerinШвајцарска полиција
Швајцарска полиција - Sputnik Србија
Пратите нас
Заједничком акцијом француско-швајцарске полиције ухапшено је десет људи у истрази о планирању атентата у Француској, а међу њима је швајцарски држављанин, пореклом босански Хрват Милутин Јаковљевић, који је на интернету индоктринирао младе за исламистички џихад, пише француски недељник „Журнал ди диманш“.
Хапшење исламиста, Босна - Sputnik Србија
ДАЕШ прешао Дрину: Муџахедини од Дејтона чекају напад на Србе

Полиција је већину групе привела у подручју Париза, а Јаковљевић, који се путем шифрованог портала повезивао с потенцијалним будућим џихадистичким борцима, ухапшен је у општини на швајцарској граници, преноси „24 сата“.

„Темпирана бомба“, речи су којима је француска полиција описала хапшење. У операцији није пронађено никакво оружје, али су тројица ухапшених признала да су „присталице“ ДАЕШ-а и изразили су спремност да изведу напад у Француској.

Јаковљевић је 27-годишњи швајцарски држављанин, пријављен у Лозани, где живи с 23-годишњом Колумбијком која је такође ухапшена у склопу антитерористичке полицијске операције.

Под именом Абдал Мухајмин ел Босни био је, као и остали ухапшени, врло активан на друштвеним мрежама и „успоставио је контакте с појединцима у Француској“, рекао је судски извор.

Сумњичи се да је играо централну улогу на „Телеграму“, шифрираном порталу који су пратиле обавештајне службе неколико земаља.

Био је активан и на мрежи Ансар ат Тавхид, која има више од 400 претплатника, а међу њима су били Адел Кермиче и Абдел Малик Петитжан, убице свештеника Хамела у лето 2016. у граду Сент Етјен ди Рувре.

Јаковљевић је „модерирао и подстицао“ дискусије о врло забрињавајућим темама, представљао се као „имам“ и „индоктринирао“ младе људе, наводи судски извор.

Портпатол Кремља Дмитриј Песков током параде руске флоте у Санкт Петербургу - Sputnik Србија
Тероризам у Сирији утиче на раст исламског екстремизма око Хрватске

Рођен у време рата у Босни и Херцеговини, Јаковљевић је са три године стигао у Швајцарску с мајком и млађим братом и одрастао у Ивердон Л‘Баинсу. Пре него што се преобратио у ислам 2014. и убрзо радикализовао, неговао је изглед репера и служио се псеудонимом „Малакоф“, о чему постоје трагови на интернету.

С младим људима с којима је успостављао везе Јаковљевић је „разговарао о извођењу насилних акција“, али су оне биле недефинисане. Један од његових контаката је 13-годишњи дечак приведен 20. јуна у Француској у општини Витри сур Сен када се припремао да изведе напад ножем.

Праћења су открила да је босански Хрват био у контакту с барем једним џихадистом који се борио у ирачко-сиријској зони, а пореклом је исто са Балкана.

У Француској је успоставио везе с радикализованом петочланом групом познатом антитерористичкој полицији. Показало се да је један од њих „ширио претње француског џихадисте Рашида Касима и објавио његов тестамент након смрти у фебруару“.

Касима сматрају вођом или „подстрекачем“ бројних операција изведених у име ДАЕШ-а на француској територији — убиство полицајца и његове супруге у Мањанвилу, напад на цркву у у којој је убијен отац Хамел, покушај атентата плинским боцама пронађеним у возилу у Паризу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала