Плавшићева и Крајишник за Спутњик: Ово није крај...

© Sputnik / Радоје ПантовићКлинтон је рекао: "Америка ће ући на вашу страну, муслиманску страну, у рат, бомбардоваће Србе, ако дозволите да четници уђу у Сребреницу. И не сме бити мање од 5.000 масакрираних".
Клинтон је рекао: Америка ће ући на вашу страну, муслиманску страну, у рат, бомбардоваће Србе, ако дозволите да четници уђу у Сребреницу. И не сме бити мање од 5.000 масакрираних. - Sputnik Србија
Пратите нас
Пресуда Ратку Младићу још више ће заоштрити односе у БиХ и неће допринети помирењу, али требало би сачекати одлуку Жалбеног већа.

У реакцији на пресуду генералу Младићу, некадашња председница Републике Српске Биљана Плавшић за Спутњик каже да није нимало зачуђена.

„На основу онога што је Хашки трибунал досад радио, нисам уопште изненађена. Само, ово је првостепена пресуда. Знате, пошто се дешавало да неке одлуке тог суда људе првостепено осуде на двадесет година, па их после апелације ослободе, као што је било са генералима из ’Олује‘. Ништа необично, то је већ виђено, али видећемо другостепену пресуду“, каже Плавшић.

Изрицање пресуде некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске Ратку Младићу у Хагу - Sputnik Србија
Тачка по тачка: За шта је осуђен Младић

Јавно мњење је, нажалост, генерала Младића прогласило кривим још 1996/97, каже некадашњи председник Скупштине РС и први послератни члан Председништва из редова српског народа Момчило Крајишник.

„То је сигурна индиција да његово суђење није било правично. Поготово није било правично што се тиче његовог здравственог стања. Пресуду су једни дочекали са радошћу, други са жалошћу. Независно од тога, Ратко Младић ће за српски народ бити херој јер Срби знају да је он позивао да се супротставимо ратним злочинима, и да није заговарао ратне злочине. Уверен сам да ће адвокати генерала Младића када добију ову пресуду имати аргументе да у жалбеном поступку побију аргументе суда и тужилаштва“, каже Крајишник.

Пресуда Ратку Младићу још више ће заоштрити односе између Срба, Бошњака и Хрвата и неће допринети помирењу, сматра Крајишник. Србима ће бити тешко да разумеју да се у кратком року доносе две пресуде — осуђујућа пресуда Ратку Младићу и ослобађајућа пресуда Насеру Орићу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала