Шеф Немачког Маршаловог фонда: Србија је већ изабрала столицу

Пратите насTelegramOdyssey
Потпредседник Немачког Маршаловог фонда Томас Клајне Брокхоф рекао је да Србија мора да изабере којем блоку жели да припада.
Јереван - Sputnik Србија
Која земља још покушава да седи на две столице, а није Србија

Ипак, он је додао да је она то већ учинила уласком у преговоре о приступању Европској унији. Клајне Брокхоф је у интервјуу агенцији Бети рекао да основни прописи Европске уније не забрањују чланицама да гаје добре односе са земљама изван Уније, као и да би Србија уласком у ЕУ могла да утиче на формирање спољне политике ЕУ.

Немачки стручњак за европска питања се сагласио са изјавом америчког званичника Хојта Брајана Јиа да Србија не може да „седи на две столице“, али је и изразио уверење да је она већ одлучила где жели да буде. 

„Србија мора да донесе одлуку којем клубу жели да припада, али је већ донела ту одлуку уласком у приступне преговоре“, рекао је Клајне Брокхоф, који је био саветник претходног немачког председника Јоахима Гаука. 

Он је рекао да и неке земље ЕУ, укључујући Немачку, имају добре односе са Русијом, додајући да би Србија уласком у Унију могла да учествује у координисању заједничке спољне политике. 

„Србија би била у веома добром положају. Србија би била у клубу и износила аргументе за различите тонове у односима са Русијом“, рекао је потпредседник Немачког Маршаловог фонда. 

Војници Пољске и САД током војне вежбе НАТО-а  у Пољској - Sputnik Србија
План Запада је зацртан: Да Србија за пет година буде у НАТО-у (видео)

Он је рекао да ништа у прописима ЕУ не говори да се не могу имати добри односи са Русијом. 

„Проблем сада није ЕУ, да не могу да се имају добри односи са другима. Проблем је сада Русија. Русија је прекршила норме заједничког разумевања окупирањем дела друге земље. То је проблем, али то не значи да не можете и да не треба да имате добре односе са Русијом“, рекао је Клајне Брокхоф.

 

Извор: Б 92

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала