Афера „свевидеће око“: Зашто Албанија сели амбасаду баш поред суда за злочине ОВК

© GoogleMapsАмбасада Албаније у Хагу
Амбасада Албаније у Хагу - Sputnik Србија
Пратите нас
Косовски специјални суд још није ни изграђен у Хагу до краја, а Албанци су већ разрадили мрежу контроле како да надгледају ко и када улази и излази из суда.

Албанска амбасада била је тик уз Међународни суд за ратне злочине формиран за бившу Југославију, и преселила се на локацију која је једва сто метара удаљена од места где се гради зграда косовског специјалног суда!

Хашки трибунал - Sputnik Србија
Катанац на Хаг — хиљаду двеста година затвора за Србе, из суда поручују: Поносни смо!

Тачније речено, из зграде Амбасаде Албаније, која заступа и Косово, моћи ће без проблема да се надгледа ко и кад улази у тај суд. Наш саговорник који има увид у тамошња дешавања за Спутњик каже да је једини разлог због кога је Амбасада Албаније променила адресу, чињеница да лакше може да шпијунира ко и када ће се појављивати у овом суду.

„Они имају потпуни визуелни надзор над будућом зградом, а уз сву данашњу технологију и уз чињеницу да се зграда тек гради, можемо да замислимо шта све могу да ураде. У суштини, ово личи на већ виђени сценарио који смо имали прилике да гледамо током рада Трибунала кад су сведоци који су сведочили против рецимо Рамуша Харадинаја на волшебан начин или убијани или се повлачили из сведочења или су на суду износили потпуно другачија сведочења од оних које су дали у исказу“, тврди наш саговорник.

На Косову су Амбасаду Албаније која је била смештена у близини Хашког суда својевремено звали „свевидеће око“, јер је наводно имала увид о свим сведоцима који су што по службеној дужности, што својевољно, долазили у Хаг да сведоче у процесима који су се одвијали у вези са злочинима које су починили Албанци. Спекулације су ишле дотле да су наводно сведоци пресретани и пре и после изласка из ове институције, као и да је од њих тражено да до детаља испричају о чему су говорили.

„Албанци због тога, иако су током истраге на терену пристајали да буду сведоци, кад би добили позив углавном су одустајали. Не мали број пута се дешавало и да су док су још били на Косову, дакле много пре него што су и званично постали сведоци, добијали упозорење да се не појављују у Хагу“, тврди један од наших саговорника.

Пресуда - Sputnik Србија
Специјални суд — коцкица у мозаику пројекта „Косово“

Према његовим речима, Албанци су тражили нову локацију за нову Амбасаду под истим изговором као и за стару — да би могли лакше и брже да комуницирају са својим сународницима који су били или ће бити оптужени, као и да олакшају комуникацију са њиховим адвокатима, породицама и тако даље.

Подсећања ради, део косовског суда, и то онај део који би требало да третира будуће сведоке и истраге смештен је у Хагу, како би ти сведоци били заштићени од потенцијалних претњи и застрашивања, с обзиром да му је главна намена, при оснивању, била да се бави злочинима ОВК почињеним између 1998. и 2000. године. Суд је настао као последица извештаја европског посланика Дика Мартија, који је изнео низ доказа о умешаности ОВК у злочине над Србима и другим неалбанцима, али и о трговини људским органима од стране ОВК. Марти је као главног осумњиченог навео име Хашима Тачија, тзв. председника Косова. Иначе, против Тачија је у неколико наврата покушано да се подигне оптужница пред Хашким трибуналом, али никао није било могуће прикупити доказе, а безмало сви сведоци су изменили своје првобитне исказе.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија
Гутереш: Уздржати се запаљивих изјава о суду за бившу ОВК

Иначе, на Косову је јуче боравила и некадашњи судија Међународног кривичног суда (МКС) Екатерина Трендафилова, која је сада именована за председницу новог косовског Специјалног суда са седиштем у Хагу. Није се срела са косовским званичницима, већ само са представницима међународних мисија, што је у медијима на Косову протумачено као потврда да ће се на оптужницама наћи и имена из косовских власти. 

Трендафилова је рекла да је могуће да у сваком тренутку може доћи до прихватања оптужница или захтева за хапшење, али је додала да би „Специјални суд могао да оптужи чак и Србе“, јер тако наводи закон пред којим је, према њеним речима, „одговоран свако ко је починио злочине у датом периоду“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала