Туск Британији: Имате само 10 дана

© REUTERS / Christian HartmannТереза Меј и Доналд Туск у Бриселу
Тереза Меј и Доналд Туск у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је данас да је Британији остало још само 10 дана да испуни обавезе у све три области које се тичу разлаза са ЕУ, ако Лондон жели да почне преговоре о прелазном периоду након „брегзита” и о будућим односима.

„Морамо видети напредак Британије у року од 10 дана по свим питањима укључујући и питање Ирске“, написао је Туск вечерас на Твитеру, након састанка с британском премијерком Терезом Меј у Бриселу, преноси Ројтерс.

Премијерка Велике Британије Тереза Меј долази на самит Источног партнерства у Бриселу - Sputnik Србија
Британска премијерка: Русија је непријатељска земља

Туск је додао да је „довољан напредак у преговорима о ’брегзиту‘ на састанку у децембру могућ, али и даље је огроман изазов“.

Неименовани званичник ЕУ рекао је да се Мејова, током једносатног разговора са Туском, сложила да је 4. децембар „апсолутни крајњи рок“ како би се омогућило да преговарач ЕУ за „брегзит“ Мишел Барније препоручи прелазак на следећу фазу, која се односи на трговину и будуће односе ЕУ и Британије.

Исти званичник је навео да је Туск упозорио Мејову да ће, уколико Британија не постигне напредак у наредних 10 дана, то онемогућити даље помаке у преговорима о разлазу.

Тај званичник је такође рекао да је и даље споран начин на који ће ирска граница са Северном Ирском функционисати након иступања Британије из ЕУ у марту 2019.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала