Преминула жена заражена ХИВ-ом путем трансфузије крви

© Sputnik / Сергеј Вењавски / Уђи у базу фотографијаУ Србији чак 5.000 људи заражено ХИВ-ом
У Србији чак 5.000 људи заражено ХИВ-ом - Sputnik Србија
Пратите нас
Жена са територије Јужнобачког округа, заражена ове године ХИВ вирусом путем трансфузије крви, преминула је од последица тежине основне болести, иако су предузете све савремене мере лечења, изјавио је данас директор Института за јавно здравље Војводине (ИЗЈЗВ) др Владимир Петровић.

Петровић је навео да је ово први случај трансфузије крви заражене ХИВ вирусом на подручју Војводине још од 1985. године, када су и регистровани први случајеви такве инфекције у северној покрајини.

Руско Министарство за ванредне ситуације има посебан авион посвећен транспорту заражених еболом - Sputnik Србија
Вируси апокалипсе: Ових осам болести могло би да збрише цивилизацију

Из Института за јавно здравље Војводине објавили су да је епидемиолошка служба тог института у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, одмах по сазнању о добровољном даваоцу крви који је ХИВ позитиван, спровела сва неопходна епидемиолошка испитивања случаја и предузела све неопходне мере за спречавања даљег ширења инфекције.

ИЗЈЗВ наводи да је пацијенткиња са територије Јужнобачког округа, у склопу лечења основне болести која спада у ред најтежих обољења, „примила крв — дар дугогодишњег добровољног даваоца“.

„Приликом доласка на давање крви добровољни давалац није давао информације које би га привремено или трајно искључиле из давања крви, а у обавезном скрининг тестирању маркера трансфузијом преносивих инфекција, његов дар је имао нереактиван резултат, те је као такав и употребљен за трансфузијско лечење пацијената“, објашњено је из ИЗЈЗВ.

Указује се да је приликом наредног добровољног давања крви утврђено да је исти добровољни давалац реактиван на ХИВ и одмах је искључен из даљег давалаштва, те да је од пацијенткиње која је примила његову крв из претходног давања узет узорак крви и резултат је био реактиван на ХИВ.

Пацијенткиња је недуго потом, нажалост, преминула од последица тежине основне болести, иако су предузете све савремене мере лечења, наводе из ИЗЈЗВ-а.

У лабораторији за истраживање вируса Центра за превенцију и борбу против сиде и заразних болести спроводе се истраживања крви животиња и људи на присуство вируса свињског и птичјег грипа. - Sputnik Србија
Да ли је пронађен лек за ХИВ?

Из ИЗЈЗВ-а наводе да нико није направио пропуст у здравственој служби, него је кривац такозвани „период прозора“, који представља период који траје од шесте недеље до шестог месеца, а у просеку око два месеца, од тренутка инфекције, „у ком је немогуће утврдити да ли је давалац крви заражен ХИВ-ом“.

ИЗЈЗВ је упутио позив свима да се у што већем броју тестирају на крвнопреносиве вирусе у регионалним заводима, домовима здравља и приватним лабораторијама, а не у установама за трансфузију крви.

Према прелиминарним подацима ИЗЈЗВ-а, у 2017. години на територији Покрајине пријављен је 51 случај ХИВ инфекције, с тим што је код 41 особе инфекција новооткривена, док је 10 особа било инфицирано раније, али су случајеви пријављени у овој години.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала