Непробојни Израел: Ако би ракета и допрла до Тел Авива, активирало би се последње средство

CC0 / Wikipedia/United States Missile Defense Agency / Diagram showing stages of missile interception by the Arrow system. Израелски систем ПРО "Стрела"
Израелски систем ПРО Стрела - Sputnik Србија
Пратите нас
Мало која држава на свету се, као Израел, налази у окружењу у коме је највећи сан њених суседа — њен нестанaк. Знајући то, Израел је одмах након проглашења независности 1948. године урадио све да ојача своју одбрану и заштити се од потенцијалног напада. У ту сврху створио је јединствени вишеслојни и вишефункционални систем.
Израелско оружје - Sputnik Србија
Израел нема атомску бомбу — бациће је „судњег дана“

Држава је направила ешалонски систем националне противракетне одбране који укључује комплексе „Гвоздена купола“ (Iron Dome), „Давидова праћка“ (David's Sling) и „Стрела“ (Arrow). У овом тренутку он се сматра најефикаснијим у свету. То се може приметити из дана у дан, док обара ракете које долазе са територије Палестине.

„Израел има јединствени систем противракетне одбране. Он користи ’Гвоздену куполу‘ и ’Стрелу‘. ’Гвоздена купола‘ пре свега штити од тактичких ракета Палестинаца. Са таквом брзином, са таквом временском реакцијом на циљеве, то је вероватно најбољи систем противракетне одбране који је већ показао своју високу ефикасност“, рекао је за Спутњик руски војни аналитичар и пуковник у пензији Михаил Ходарјонок.

„Израел ће вероватно бити прва држава која ће решити противракетну одбрану целе територије“, сматра руски војни аналитичар.

„На пример, Русија може да осигура одбрану Москве, и то са одређеним ограничењима, док Израелци решавају задатак заштите целе своје националне територије. Они су врло близу тог циља. Нисам агент Мосада, али они заиста имају веома значајна достигнућа у сфери изградње противракетне одбране“, објашњава Ходарјонок.

© AFP 2023 / JACK GUEZПрви ниво система ПРО је „Гвоздена купола“, која је предвиђена за пресретање ненавођених тактичких ракета опсега од 4 до 70 км.
Први ниво система ПРО је „Гвоздена купола“, која је предвиђена за пресретање ненавођених тактичких ракета опсега од 4 до 70 км. - Sputnik Србија
Први ниво система ПРО је „Гвоздена купола“, која је предвиђена за пресретање ненавођених тактичких ракета опсега од 4 до 70 км.

У садашњој затегнутој ситуацији око америчког признања Јерусалима за престоницу Израела чини се као да рат само што није почео. Али, питање је ко би се усудио да уђе у тако рискантан подухват. Укупан војни потенцијал Израела је импозантан. Нема тих оружаних снага међу блиским арапским суседима које би могле да зарате с њим на равноправној основи, мишљења је руски аналитичар.

„Суседи Израела — Египат, Јордан, Сирија, Ирак — сви они сада имају своје проблеме и баш их брига за Источни Јерусалим — могу да му пруже само вербалну подршку. Саудијска Арабија не може да изађе на крај ни са Хутима, па тешко да би у овом конфликту могле да покажу високу борбену способност. За њих није баш најбоље време да улазе у конфликт са Израелом. И зато никаквог великог оружаног конфликта, по мом мишљењу, око Израела и Источног Јерусалима неће бити. Све ће се ограничити на осуде, махање руку и ништа више. Једино чега ће бити — то је бацање каменица са палестинске стране и покушаја терористичких напада, као и ракетирања израелске територије из појаса Газе“, сматра он.

© AFP 2023 / JACK GUEZДруги ниво система ПРО се још увек налази у фази тестирања и назива се „Давидова праћка“ или „Чаробни штапић“. Овај систем је предвиђен за пресретање балистичких ракета мањег домета, ненавођених ракета великог калибра и крстарећих ракета на дистанци од 70 до 300 км. Претпоставља се да може да обори и авионе и хеликоптере.
Други ниво система ПРО се још увек налази у фази тестирања и назива се „Давидова праћка“ или „Чаробни штапић“. Овај систем је предвиђен за пресретање балистичких ракета мањег домета, ненавођених ракета великог калибра и крстарећих ракета на дистанци од 70 до 300 км. Претпоставља се да може да обори и авионе и хеликоптере. - Sputnik Србија
Други ниво система ПРО се још увек налази у фази тестирања и назива се „Давидова праћка“ или „Чаробни штапић“. Овај систем је предвиђен за пресретање балистичких ракета мањег домета, ненавођених ракета великог калибра и крстарећих ракета на дистанци од 70 до 300 км. Претпоставља се да може да обори и авионе и хеликоптере.

Наравно, ниједан систем није савршен и не пружа 100 одсто заштите. Критичари израелског ПВО не верују да Израел може да издржи истовремени удар свих својих противника (Либана, Сирије, Јордана, Египта, Ирака, Ирана и Турске), чак и могуће коалиције Иран-Хезболах-Хамас. Као аргумент се наводи број ракета којима располаже противник.

„Израелски систем ПВО може да изађе на крај са иранским ракетама. О томе се може хипотетички говорити, јер Ирану сада није до сукоба. Тим пре зна да ће га, у случају мешања у конфликт са Израелом, САД сигурно бомбардовати. Све зависи од интензитета напада. Јер, против појединачних ракета и напада мањег интензитета, ’Купола‘ ће функционисати. Међутим, ако би биле лансиране на стотине ракета, ту су већ шансе 50:50. Врло је могуће да део балистичких ракета прође“, сматра руски пуковник у пензији.

Међутим, ако би израелски систем одбране био пробијен, Тел Авив се сигурно не би либио да употреби и своје последње средство.

© AFP 2023 / PEDRO UGARTEТрећи и највећи ниво система ПРО представља „Стрела“. Овај систем може да пресреће ракете на растојању од 3.000 км, брзине 4,5 км у секунди. У овом тренутку војска користи трећу генерацију „Стрела“, док се ради на новој генерацији (Arrow 4) која може да пресретне циљеве и у космосу и у атмосфери. Овај систем ће бити укључен у израелски ПРО у наредној деценији.
Трећи и највећи ниво система ПРО представља „Стрела“. Овај систем може да пресреће ракете на растојању од 3.000 км, брзине 4,5 км у секунди. У овом тренутку војска користи трећу генерацију „Стрела“, док се ради на новој генерацији (Arrow 4) која може да пресретне циљеве и у космосу и у атмосфери. Овај систем ће бити укључен у израелски ПРО у наредној деценији. - Sputnik Србија
Трећи и највећи ниво система ПРО представља „Стрела“. Овај систем може да пресреће ракете на растојању од 3.000 км, брзине 4,5 км у секунди. У овом тренутку војска користи трећу генерацију „Стрела“, док се ради на новој генерацији (Arrow 4) која може да пресретне циљеве и у космосу и у атмосфери. Овај систем ће бити укључен у израелски ПРО у наредној деценији.

„Ради заштите своје државе, Израел ће у случају оружаног напада споља употребити све врсте оружја које поседује, укључујући и нуклеарно. У то уопште не сумњам“, убеђен је пуковник.

А последице?

„Прво ће га употребити, па после размишљати о последицама“, додаје Ходарјонок.

Наравно, ако Израел и употреби свој нуклеарни арсенал, то ће значити да је доведен у питање његов опстанак. Међутим, засад не изгледа да има потребе да се било чега плаши. Његови суседи су толико посвађани и ослабљени да он заиста представља највећи силу на Блиском истоку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала