Лавров: ДАЕШ-у у Сирији задат одлучујући ударац

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаЛидер сиријског опозиционог покрета Сирија сутра Ахмед Џарба и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку у Москви
Лидер сиријског опозиционог покрета Сирија сутра Ахмед Џарба и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Борцима ДАЕШ-а у Сирији задат је одлучујући ударац, јасно је да је главна борба завршена, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Тартус - Sputnik Србија
Две руске базе које ће да одврате америчке крстареће ракете

„Примећујемо позитивне промене у Сирији. Задат је одлучујући ударац ДАЕШ-у. И иако неки терористи који су побегли са бојног поља покушавају или да се прeгрупишу у Сирији, или да побегну у иностранство, јасно је да је главна борба завршена“, истакао је Лавров на састанку са лидером сиријског опозиционог блока Сутра Сирије Ахмад Џерба. 

„Сада је главни антитерористички задатак пораз Нусра фронта“, додао је Лавров.

Он је напоменуо да сиријска војска са својим савезницима уз подршку Русије „потискује терористе“.

„Али они и даље пружају отпор, између осталог, према нашим информацијама, захваљујући добијању спољне помоћи. Међутим, како је рекао наш председник, у случају рецидива терористичке активности, активно ћемо подржати акције сиријске војске уз помоћ наше авијације. У ту сврху донета је одлука, која се ослања на међудржавни споразум са Дамаском, о местима сталног распоређивања руских оружаних снага у Тартусу и Хмејмиму“, додао је министар.

Говорећи о националном дијалогу Сирије Лавров је рекао да је на Конгрес националног дијалога позвана спољна опозиција која учествује у преговорима у Женеви.

Према његовим речима, иницијатива за сазивање Конгреса националног дијалога Сирије добија широку подршку међу Сиријцима који живе у својој земљи, као и међу лидерима различитих племена.

Президент Сирии Башар Асад во время выступления перед дипломатами - Sputnik Србија
Москва: Почетак рада на уставу Сирије само уз Асадово одобрење

„На Конгрес су позвани страна опозиција, међу којима су и они који су се придружили делегацији у преговорима са владом на женевској платформи“, додао је Лавров.

Са своје стране, лидер опозиционог сиријског покрета Сутра Сирије, Ахмад Џерба, изјавио је да рачуна на интервенцију Русије да би се исправила сложена ситуација у зони деескалације у Источној Гути.

„Што се тиче зона деескалације, у некима од њих смо директно укључени и неке зоне изазивају забринутост, а нарочито оно што се дешава у Источној Гуту. Тамо је заиста сложена хуманитарна ситуација, која може да се назове катастрофом“, истакао је Џерба.

„Рачунамо на напоре и помоћ Русије у исправљању ове ситуације“, додао је сиријски опозиционар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала