„Први осумњичени“: Специјални суд се не укида, Тачи је требало да оде

© Sputnik / Радоје ПантовићХашим Тачи и Рамуш Харадинај
Хашим Тачи и Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Пратите нас
Сокол Добруна, бивши председник Војног суда ОВК, рекао је да Специјални суд за злочине ОВК неће бити укинут и додао је да је косовски председник Хашим Тачи требало да поднесе оставку ако је био под притиском да се сагласи са формирањем тог суда.
Косовска полиција у Приштини - Sputnik Србија
Шеф суда ОВК спреман за Хаг

Према писању приштинских медија, Добруна је међу онима против којих ће Специјално тужилаштво подићи оптужницу.

„Он (Тачи) је требало одмах да поднесе оставку пошто је специјални суд наметнут. Да ли су га представници међународне заједнице преварили или не, то је друга ствар, али требало је да зна“, рекао је Добруна за „РТВ Дукађин“, наведено је у прес-клипингу Унмика.

Приштински медији раније су објавили да ће прве оптужнице против бивших припадника тзв. ОВК бити подигнуте већ половином фебруара и то против Даута Харадинаја, брата актуелног косовског премијера, али и против Азема Суље, Тачијевог ујака.

Према истим наводима, више од 60 бивших лидера и припадника тзв. Ослободилачке војске Косова биће оптужено по налогу Специјалног тужилаштва за дела почињена крајем 2000. године. Међу првима су на списку и Шукри Буја и Сокол Добруна.

У косовском парламенту у међувремену је пропао покушај доношења закона о укидању Специјалног суда за ратне злочине ОВК над Србима и другим припадницима мањина на КиМ.

Наредна седница парламента на исту тему одложена је, а у међувремену је проглашена зимска пауза у заседању скупштине.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала