Песков: Русија и САД никада нису блиско сарађивале по питању Сирије

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија
Пратите нас
Никада није постојала нарочито блиска сарадња између Русије и Сједињених Америчких Држава по питању Сирије, али постоје канали сарадње, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Државни секретар САД Рекс Тилерсон - Sputnik Србија
Тилерсон: Сирија ће бити слободна од Асада и његове породице

„На нашу жалост, никада није постојала нарочито блиска сарадња између Русије и Сједињених Америчких Држава по питању Сирије. Због тога у овом случају нема шта да се распадне. Постоје канали за размену информација и надамо се да ће они наставити са својим радом“, истакао је Песков.

„Мора постојати политичка воља за сарадњу у решавању ситуације у Сирији. За сада та сарадња не постоји“, одговорио је Песков на питање које проблеме у заједничком раду Русије и САД треба превазићи.

Упитан да коментарише изјаву америчког државног секретара Рекса Тилерсона о потреби за америчко-руском сарадњом по општим питањима, Песков је одговорио да је то питање за Министарство спољних послова.

О нападу у Санкт Петербургу

У експлозији која се догодила у Санкт Петербургу употребљени су разарајући елементи, тако да се то може сматрати терористичким нападом, али је боље да се за коментар пита полиција, рекао је новинарима Песков.

Полицајци на месту експлозије у продавници у Санкт Петербургу - Sputnik Србија
Путин: Ликвидирати бандите на лицу места

„Чињеница је да су употребљени разарајући елементи, тако да је то у сваком случају терористички напад. Али било би погрешно да то коментарише Кремљ. Вероватно је за коментар боље питати наше колеге из безбедносних агенција“, одговорио је Песков на питање како се дошло до закључка да је експлозија у Санкт Петербургу била терористички напад.

Портпарол Кремља не сматра да је напад у Санкт Петербургу неуспех обавештајних служби. Чињеницу да је у почетку одбачена верзија да је у продавници извршен терористички напад, он је објаснио оперативним радом током којег се подаци стално ажурирају.

„Са откривањем нових детаља, ти детаљи се анализирају и обавештава се шеф државе. На основу тих извештаја, шеф државе доноси свој закључак“, рекао је Песков.

У среду увече догодила се експлозија у продавници „Перекрјосток“ у Авенији Кондратјевски у Санкт Петербургу. Истражни комитет саопштио је да је, према прелиминарним подацима, узрок експлозије уређај пуњен разарајућим елементима, по јачини еквивалентним 200 грама ТНТ-а. Покренут је кривични поступак за покушај убиства више особа. Укупно је повређено 13 особа, од којих је хоспитализовано њих шест.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала