Човек који је открио Бреда Пита добио награду за животно дело

© SputnikРедитељ Божидар Бота Николић
Редитељ Божидар Бота Николић - Sputnik Србија
Пратите нас
„Културе је увек мало. Погледајте шта се дешава код нас на сваком кораку, колико ту културе фали. Култура није само нешто што је неко прочитао, што је видео, него је култура и у облачењу и у исхрани и у понашању — у свему“, каже за Спутњик редитељ Божидар Николић.
Бред Пит - Sputnik Србија
Србин винуо Бреда Пита у орбиту (аудио)

Награду за целокупно стваралаштво и допринос српској кинематографији за 2017. годину, Удружење филмских уметника Србије доделило је истакнутим филмским уметницима филмском редитељу Љубомиру Радичевићу и Божидару Николићу, филмском сниматељу и редитељу.

Божидар Бота Николић, човек који је ставио редитељски потпис на неке од наших култних филмова као што су „Балкански шпијун“ и „Три карте за Холивуд“ за Спутњик истиче да би био нескроман када би рекао да му додељено признање не прија, истински.

„Све награде и сва признања дају самопоуздање, посебно у условима наше кинематографије која нема новца, која крпи крај са крајем. Ако бих могао да пошаљем неку поруку својим колегама који долазе, она гласи да ако воле свој посао, треба да раде и да снимају и онда када нема хонорара и када филм има мало пара, јер ако је производ добар кад-тад дође до признања и добијају се овакве награде.“

Николић, који је иначе открио једног од најпознатијих глумаца на свету, Бреда Пита, наглашава да му је ово признање утолико значајније зато што долази од његових колега, људи који очекују исту награду.

„Тужно је, тужно је то за животно дело, то је негде крај неког живота. Ја сам имао срећу, па сам за свој први филм добио награду. Тако да ме прате признања током читаве каријере. Љуба Радичевић, који је творац српског филма, који је снимио један од наших првих филмова, ’Љубав и мода‘, тек је сад добио признање. Добро је кад год стигне, добро је.“

Упитан да ли ову награду доживљава као мотив да се иде даље, Николић одговара да он сада зна пуно о филму, о ситуацији на филмској сцени и да не очекује неки велики помак на том плану.

„Да Душко Ковачевић није написао то што је написао, не би било ни нас. Он ми је предложио да снимимо још један филм. Има једну позоришну представу ’Живот у тесним ципелама‘, која је играна на сцени Звездара театра. То не би био скуп пројекат преточен на филмско платно, а сматрам да би могао да заинтересује читав свет, то би била озбиљна идеја исприча хумором Душка Ковачевића. Али о том — потом.“

Путин пије - Sputnik Србија
Ексклузивно: Славни кувар открива „најсочније“ детаље о Путину, Бушу... (видео)

Николић се пожалио и на мањак финансијских средстава за филмове, који га прати од почетка каријере.

„За све што сам урадио у животу, ја сам молио некога да ми дâ то да радим. А људи су на томе зарађивали паре, филмови су обишли читав свет, ’Балкански шпијун‘ је био на 64 светска фестивала, а ми смо једва смогли пара да га снимимо.“

Божидара Боту Николића питали смо и како оцењује ситуацији у култури током године која је за нама.

„Културе је увек мало. Погледајте шта се дешава код нас на сваком кораку, колико ту културе фали. Култура није само нешто што је неко прочитао, што је видео, него је култура и у облачењу и у исхрани и у понашању… у свему“, закључио је овогодишњи лауреат.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала