Иран: Страни агенти убили људе

© AP PhotoДемонстрације у Ирану
Демонстрације у Ирану - Sputnik Србија
Пратите нас
Иранска полузванична агенција „Мехр“ објавила је да је током ноћи убијено двоје демонстраната на митингу у оквиру протеста који су захватили Иран, а локални званичник тврди да су нађени докази умешаности „непријатеља револуције“ и ДАЕШ-а, као и да су на демонстранте пуцали „страни агенти“.
Иран, демонстрације - Sputnik Србија
Хаос на улицама трећи дан заредом — шта се дешава у Ирану? (видео)

АП наводи да демонстрације, започете у четвртак због, како се оцењује, економских недаћа које су захватиле Иран, делују као најмногобројније у Исламској републици од 2009. када су одржани протести због оспораваних председничких избора.

Америчка агенција преноси да је агенција „Мехр“ јавила да су се у граду Доруду у иранској покрајини Лорестан демонстранти окупили на непријављеном митингу који се протегао дубоко у ноћ, као и да је према тврдњи представника локалних власти ово нелегално окупљање подстакло сукобе у којима је убијено двоје учесника протеста.

Ројтерс преноси да је заменик покрајинског гувернера Хабиболах Хоџастехпур за иранску државну телевизију изјавио да су на антивладине демонстранте пуцали „страни агенти“, а не полиција.

„Насилни сукоби избили су у суботу на нелегалним демонстрацијама у Доруду и нажалост двоје људи је убијено. Ниједан метак полиција и безбедносне снаге нису испалили. Пронашли смо доказе умешаности непријатеља револуције, Такфири група и страних агената у овом обрачуну“, рекао је Хоџастехпур

Ројтерс објашњава да се појам „Такфири“ односи на сунитске екстремисте, а посебно на ДАЕШ.

Палестинац на рушевинама своје куће и Гази - Sputnik Србија
Катастрофа за Блиски исток: Амерички савез спреман — Иран има озбиљна леђа

Амерички председник Доналд Трамп подржао је протесте у Ирану и упозорио да „репресивни режими не могу да трају вечно“.

„Цео свет разуме да добри грађани Ирана желе промене и да се ирански лидери, осим америчке војне силе, највише боје иранских грађана“, написао је Трамп синоћ на свом Твитер налогу.

Он је у следећем твиту написао да „репресивни режими не могу да трају вечно“ и да ће доћи дан када ће грађани Ирана имати избор.

„Свет гледа”, навео је Трамп, преноси Си-Ен-Ен.

У неколико већих иранских градова током викенда одржани се протести, а власти су саопштиле да је око 50 особа ухапшено.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала