Аја Софија ће бити враћена хришћанима

Поглед на Аја Софију у Истанбулу
Поглед на Аја Софију у Истанбулу - Sputnik Србија
Пратите нас
Где је Русија нашла такву храброст да интервенише у Сирији! То је била веома опасна интервенција. Могла је да ескалира у нуклеарни рат. Где је Русија нашла такав интегритет! Можемо само да да се дивимо том интегритету, тој храбрости, тим сјајним дипломатским напорима у Сирији, говори за Спутњик Шеих Имран Хосеин, исламски теолог.

Разговор са нама Шеих је започео речима: „Каква срца имате ви Срби кад сте после 600 година неправде и угњетавања од османлијских Турака у стању да дочекате с добродошлицом мене, исламског теолога“.

За себе каже да има нова открића из области исламске есхатологије, гране теолошког знања нове у исламу, која се у хришћанству и јудаизму традиционално бави представама о крају света. Ово је његов други боравак у Србији, а пре две године усталасао је духове у региону тврдњом да је Османлијско царство било лажни калифат, али и мишљењем да у Сребреници није почињен геноцид. Многе идеје које износи Хосеин нису уобичајене за ислам.

Саудијска Арабија на глобусу - Sputnik Србија
Русија пред историјским задатком: Помирити Блиски исток

„Изненадићете се кад вам кажем да у Курану стоји да ће на крају времена које ће доћи постојати један хришћански народ који ће бити најближи у љубави и осећањима са муслиманима. Опис тог хришћанског народа у Курану каже да је то, прво, народ који је поносан на то што је хришћански, није секуларизован и његов примарни идентитет је вера. Друго, ти људи имају институцију свештенства и свештеници заузимају врло важно место у њиховом животу. Треће, имају институцију манастира који су врло блиски њиховом срцу. Зато су њихова срца повезана са Косовом. И као четврто, они нису арогантан народ“, наводи Хосеин, додајући да можда неће доживети да то види, али да у Београду већ види неке знаке који потврђују речи из Курана.

Хосеин је рођен на карипском острву Тринидад, школовао се у Карачију и у Швајцарској, а након што је неколико година радио за Министарство спољних послова Тринидада и Тобага, напустио је посао и посветио се исламу. Живео је у Њујорку десет година током којих је државо предавања на неколико америчких и канадских универзитета, али и учествовао у многим међурелигијским дијалозима. Био је директор више института, између осталог и директор истраживања Светског муслиманског конгреса у Карачију. Има стални боравак у Малезији, али тренутно, како каже, највише времена проводи на родном Тринидаду где пише књиге.

А у њима, између осталог, образлаже тезу да се историја неће завршити сукобом цивилизација, већ да ће свет бити сведок сукоба оних који су чврсто привржени Божјој истини и верни јој и оних који су ту истину издали. 

© Sputnik / Александар МилачићИсламски теолог Шеих Имран Назар Хосеин
Исламски теолог Шеих Имран Назар Хосеин - Sputnik Србија
Исламски теолог Шеих Имран Назар Хосеин

„Ја сам у добром друштву када покушавам да успоставим добре, пријатељске односе између муслимана, хришћана и Јевреја — да, и Јевреја — који се сви залажу за истину засновану на правди, на миру и међусобном пријатељству. Истина је неспојива са неправдом, неспојива са угњетавањем, са обманом и растућом лажи“, сматра Хосеин. Истиче да је лако препознати оне који су издали истину јер прихватају угњетавање и додаје да „ако нисте у стању да видите угњетавање у данашњем свету, ако не можете да видите угњетавање у Палестини, онда сте слепи“.

Хосеин такође сматра да је Русија веома важна земља, указујући на позитивну улогу коју је одиграла у Сирији, где је, како примећује, оно што се дешавало било „зло и наопако“.

„Да ли је Деда Мраз обезбедио оружје терористима, да ли је Деда Мраз обезбедио све оне доларе и испрао мозгове младима који су одлазили из Британије, Француске, Сједињених Држава да учествују у фиктивном џихаду у Сирији?! Није. А то је нешто што је далеко од правде. Да су успели у том измишљеном џихаду, Сирија би постала нова Либија. Погледајте каква је некад била Либија а каква је данас. Морали бисте да будете потпуно без мозга, па да не жалите због оног што се десило Либији“, образлаже наш саговорник, који верује да би се у Сирији, да је успео „мастер план“ терориста, догодило нешто слично јерменском геноциду.

Русија: „Сухој“ Су-35 - Sputnik Србија
Сирија: Кад може Америка, може и Русија

„То би заувек сахранило било какво пријатељство између муслимана и хришћана. Сиријски хришћани би били масакрирани, а није им се то десило захваљујући руској интервенцији. Поставио бих једно питање: где је Русија нашла такву храброст јер то је била опасна интервенција! Могла је да ескалира у нуклеарни рат. Где је Русија нашла такав интегритет! Можемо само да коментаришемо тај интегритет, ту храброст, те сјајне дипломатске напоре у Сирији, а последица је да је тај измишљени џихад поражен“, каже Хосеин.

На питање на кога мисли кад каже „Деда Мраз“, одговара да оставља публици да се пита одакле долази оружје и новац.

„Знамо сасвим извесно да је Саудијска Арабија подржала фиктивни џихад у Сирији. Знамо да су га подржали Катар, Турска. Али то нису независне државе, то су клијентелистичке државе и зато кажем: можда је то био Деда Мраз“, објашњава.

Питамо га и како види ситуацију на Косову и Метохији, будући да је Малезија као земља где он има стално боравиште, прва признала самопроглашену независност Приштине.

„Многе ствари које ради малезијска влада не одобравам и они не изражавају моја гледишта на ислам. Рецимо, Малезија је сада прогласила биткоин легитимним средством за купопродају. Упитао сам се да ли је малезијска влада макар летимично упозната са Кураном“, каже. Кад је реч о Космету, оцењује да је полазна тачка тог проблема Османлијско царство:

Владимир Путин - Sputnik Србија
Генерал за Спутњик: Зашто је последњи Путинов потез у Сирији тако добар маневар (видео)

„Рећи нешто што није нико пре мене: да када је православно становништво поражено у Косовској бици 1389. нисте се борили против ислама на Косову пољу. Тамо на Косову сте се борили против Гога и Магога. И сада Гог и Магог воде борбу за то да Јерусалим буде признат за престоницу прво Израела а онда и престоницу света.“

А праведно решење за Јерусалим, по његовом мишљењу, био би аранжман у коме ће бити заступљене све три религије. „Дакле, потребан вам је политички оквир за нешто што би се могло назвати плуралним моделом државе, за град државу Јерусалим у коме ће три вере делити град“, објашњава Хосеин, упозоравајући да је одлука америчког председника Доналда Трампа да Јерусалим призна за престоницу Израела опасна грешка.

Ипак додаје да је оптимистичан да ће истина победити над неправдом и да Јерусалим има своју судбину, али како додаје, не само Јерусалим.

„За православне хришћане постоји још један град који им је најближи срцу — Константинопољ. А за муслимана, са становишта есхатологије, два града најзначајнија за крај времена су Јерусалим и Константинопољ. Наш Пророк није говорио о том граду као о Истанбулу, него као о Константинопољу и то име нико, баш нико не може да промени. Наш Пророк је предвидео да ће доћи до освајања Константинопоља на крају времена, а ја тврдим да се то освајање још није догодило, а када се буде догодило, видећете да је то због савеза муслимана и хришћана“, верује Хосеин.

Он подсећа да православна есхатологија говори о Армагедону, а да слично постоји и у исламу. Како каже, пророк Мухамед наводи да је „одбројавање почело са Јерусалимом“, а да је „следеће што ће се догодити освајање Константинопоља“. А кад Константинопољ буде ослобођен, Аја Софија ће тог дана бити враћена православцима, додаје наш гост:

Света Софија у Инстанбулу - Sputnik Србија
Аја Софија би могла да постане џамија

„Ја сам приликом обе моје посете Србији покушао отворено да говорим о оном што је Османлијска империја овде радила. Говорио сам о Хагија Софији, усамљеним гласом, али захваљујући интернету људи сазнају оно што раније нису знали и сада се мноштво муслимана у свету се слаже са мном: да је било срамно, за сваку осуду и без сумње велики грех што су османлијски Турци саборни храм Свете Софије претворили у џамију. Милиони муслимана се сада слаже са мном.“ 

Хосеин крајње критички гледа на улогу НАТО-а, па и на Балкану: „Да је НАТО дошао у овај део света да ради оно што ја радим — да покуша да приближи два народа, да их помири без обзира на сва крвопролића у прошлости, ако НАТО ради оно што ја радим, онда је то добро за НАТО. Али ако НАТО интервенише у овом делу свету да би још више удаљио народе једне од других, са више мржње и огорчености, не може добити похвале за то.“

На питање како променити перцепцију у Европи да је ислам религија која асоцира на тероризам, истиче да је дужност новинара да не приказују ислам лажно у медијима и да не дозвољавају фалсификације, а охрабрен је тиме што српски медији ислам приказују како и треба да буде приказан. Износи и своју визију будућности ислама у Европи.

„Мислим да је, нажалост, Европи постављена клопка. Патриотски оријентисани европски политичари и мислиоци не препознају ту клопку и не реагују благовремено на њу, не схватајући да ће она на крају изазвати грађански рат у Европи. Огроман је прилив муслиманских избеглица у Европи из Сирије, Авганистана, Ирака, а такође још већи прилив економских избеглица из осталих крајева света који су осиромашени монетарним системом. Створене су такве околности како би прилив тих људи у Европу био све већи што ће припремити сцену за грађански рат. Када се тај грађански рат буде догодио, ислам ће имати још гори имиџ него што већ има а биће то животна шанса за оне који желе да воде још шири рат да испуне своје амбиције“, упозорава Хосеин.

Појашњавајући ко ће водити тај грађански рат, каже да ће то бити „скривена рука оних који промовишу и омогућавају огромни прилив избеглица“. Исход је, наглашава, да се избеглице не провоцирају тиме што их приморавају на интеграцију, него да им се омогући да живе у складу са својом културом и цивилизацијом. „Османлијски Турци су на овај начин одмах постигли огроман успех, направивши у Константинопољу такво уређење у коме су народи који су припадали различитим културама живели једни поред других. То би и Европа требало да ради“, саветује исламски теолог. Као још боље решење види олакшавање повратка избеглица.

„Ми ћемо се трудити да вам помогнемо да се вратите у Сирију тако што ћемо се постарати да поново успоставимо мир у тој земљи, што, узгред, Русија и ради. То је мудар приступ избегличком питању. Дакле, треба да омогућимо њихов повратак: држаћемо вас као избеглице, нахранићемо вас, даћемо вам одећу и дозволити вам да живите како сте навикли, истовремено помажући вам да се вратите кући. Да ли је то паметно? Али то се не ради јер је план друкчији: мастер план је да се они натерају на интеграцију, а да се онда изазове грађански рат. Зато моје речи имају за циљ да пробуде патриотски настројене Европљане да схвате шта је сатански план и да паметно одговоре на њега како би избегли грађански рат у Европи“, каже на крају Хосеин.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала