00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
У којој књижевној епохи живимо
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Живот је као бокс: Научите да примате ударце, али задате победнички
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Пречник страним речима и изразима“
20:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Неко лаже: Трамп или Зеленски
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Климатске промене прете чоколади

Чоколада на 23. париском сајму чоколаде
Чоколада на 23. париском сајму чоколаде - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници упозоравају да би биљка какаовац могла да изумре у наредне 32 године, јер би растуће температуре могле да униште неопходне услове за развој те биљке.
Чоколадни колач - Sputnik Србија
Прија срцу, али не лечи душу (видео)

Климатске промене угрозиле су сâмо постојање чоколаде. Према подацима америчке Националне управе за океане и атмосферу, пораст температуре од 2,1 степена могао би да остави човечанство без чоколаде до 2050. године.

Обала Слоноваче и Гана, два највећа извозника какаоа, имају неопходне климатске услове за раст и успевање какаовца, укључујући и одговарајући ниво влажности и температуру. Пораст температуре ће довести до губитка влаге у земљи и уништавања индустрије чоколаде.

Забринути фармери траже алтернативу за пресељење производње какаоа на брдовитији терен, што, према научницима, може да уништи екосистеме који већ пате од крчења шума и недозвољене пољопривреде.

Даг Хокинс из лондонске истраживачке куће „Хардман агробизнис“ изјавио је за „Мејл онлајн“ да је проблем што се методе за узгој какаоа стотинама година нису промениле.

Чоколада - Sputnik Србија
Чоколада — чудотворни лек

„За разлику од других дрвенастих култура које су имале користи од развоја модерних, високо приносних сорти и технике управљања културама за остваривање свог генетског потенцијала, више од 90 одсто глобалне производње какаоа производе мали произвођачи на фармама са немодернизованим материјалом за сетву.“

Научници са Универзитета у Берклију у Калифорнији удружили су се са познатим америчким произвођачем кондиторских производа „Марс“ ради спречавања могућег утицаја на производњу чоколаде. Користећи специјалну технологију за уређивање гена они ће можда моћи да развију какаовац способан да преживи у сувљим условима.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала