У Албанији почела обнова православних цркава

© AP Photo / Hektor PustinaПопови у Албанској православној цркви
Попови у Албанској православној цркви - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Албаније и Албанска православна црква почеле су да обнављају поједине објекте из византијског периода на југу земље, пренео је Ројтерс.

Истовремено, експерти помињу да је велики број старијих албанских православних цркава и уметничка дела у њима руиниран, јер су ти објекти деценијама запуштени.

Немањићи у сенци Косовског мита

Велики број цркава се налази на живописним локацијама, а стање у којима се налазе одсликава политичку ситуацију у Албанији током претходног века, наводи британска новинска агенција.

Црква Светог Анастасија из поствизантијског периода у Лешницама је пример једне такве цркве у којој су започети радови на обнови фресака и крова, док је јужни део цркве пао.

Црква има пластичне плоче изнад зидова ради заштите, док су остаци са деловима фресака нагнути на једну страну.

Црква у Лешницама је украшена фигурама светаца са златним ореолима и библијским сценама у тамно плавој и црвеној боји. Верује се да је црква изграђена 1797. године, али на основу фресака се претпоставља да је и старија.

Јорго Шека је изјавио за Ројтерс да се бринуо о Цркви у периоду када је Албанијом руководио, како наводи британска новинска агенција, тврдокорни стаљиниста Енвер Хоџа, али је од тада занемарена.

Више од 60 одсто Албанаца је муслиманске вероисповести, остали су углавном хришћани.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала