Русија не жели да се дијалог са САД спотиче о агресивне изјаве Вашингтона

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија веома жели да дијалог са САД буде интензивнији, конструктивнији и да се не спотиче о агресивне изјаве Вашингтона, рекла је Захарова.
Успенски сабор и звоник Ивана Великог у московском Кремљу - Sputnik Србија
Руски политичари: Немогућа сарадња са Америком

„Ми смо у сталном контакту са нашим америчким колегама, водимо дијалог“, навела је она. „Друга ствар је што желимо да он буде интензивнији, конструктивнији и да се не спотиче непрестано о бескрајне и врло агресивне изјаве које се у САД чују на рачун Русије“.

Русија сматра да је сарадња са САД у различитим областима приоритет, додала је Захарова на редовном брифингу.

„Москва сваки пут наглашава да је за нас приоритет сарадња са САД у различитим областима: политици, хуманитарним везама, економији, области информационе безбедности, сајбер безбедности, све од екологије до разоружања, од финансија до сарадње кроз медије. Не само да бисмо желели, већ смо спремни за ту сарадњу“, нагласила је портпаролка Министарства.

О утицају „Кремаљског списка“

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова позвала је да се анализирају могуће последице „Кремаљског списка“, који је Вашингтон објавио, на људе који се у њему налазе.

Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин o „Кремаљском списку“: А где сам ту ја?! (видео)

„Ти очигледно непријатељски кораци, које је предузео одређени део америчког естаблишмента, захтевају озбиљну и дубоку анализу“, истакла је Захарова.

„Потребно је анализирати шта стоји иза тих потеза, како они заиста могу да утичу на ситуацију, атмосферу, билатералне односе и, уопште, шта је њихов крајњи циљ“, додала је она.

Министарство финансија САД објавило је 30. јануара потенцијални санкциони „Кремaљски списак“, на којем су се нашли скоро читаво руско руководство и највећи руски бизнисмени. На списку се налазе 114 политичара и 96 бизнисмена.

Списак је припремљен у складу са законом „О борби против непријатеља Америке кроз санкције“, који је усвојен у САД у лето 2017. године. Он не подразумева аутоматски санкције против наведених лица, али подразумева да убудуће против њих САД могу да уведу рестриктивне мере.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала