Србија у ЕУ пре 2025. године

© Sputnik / Алексеј Витвицки / Уђи у базу фотографијаЕУ, Брисел
ЕУ, Брисел - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Европског парламента Антонио Тајани изјавио је да је могуће да Србија и Црна Гора постану чланице ЕУ пре 2025. године. Он је додао да је оптимистичан по питању отварања нових поглавља и затварања неких која су већ отворена.

Тајани је најавио да ће Жан Клод Јункер и Доналд Туск, председници Европске комисије и Европског савета, посетити Србију и да ће поручити да је Србија важна, као што је важно да ЕУ буде важна Србији, а такође је изразио задовољство што је више од половине грађана Србије за чланство у ЕУ.

Србија је водећи кандидат за чланство у ЕУ захваљујући својим постигнућима, рекао је Тајани и захвалио је председнику Александру Вучићу и Влади Србије на ангажовању.

Јоханес Хан - Sputnik Србија
Хан: Следеће ширење ЕУ 2025. спроводиво

„Данас сам после састанака оптимистичнији него јуче због снажног ангажмана председника и Владе Србије. То је порука за инвеститоре која долази из Београда у Европу“, рекао је Тајани.

Председник Европског парламента каже да се морају ојачати сектор малих и средњих предузећа и реална економија како би се смањила незапосленост и отворила нова радна места. Он је више пута истакао да је Србија део Европе и да су Срби Европљани, јер деле исте вредности, историју и идентитет.

„Овде смо у Европи, нисмо изван Европе“, напоменуо је Тајани, који је објаснио да је у посети региону као председник Европског парламента како би допринео јачању веза, те поновио да је 2018. година — година шансе за регион.

Он је рекао да је важно да се ради на унапређењу људских права и демократије, иако то није лако, ни неким другим земљама, али то се „мора урадити“.

„Није лако бити чланица ЕУ, али ви радите добро и на том сте путу. Корак по корак, постаћете чланица ЕУ. Ви сте на почетку нове ере. Разговарао сам са председником (Вучићем). Није лако променити се из комунистичког режима ка демократији, али нама је важно да разумемо који су ваши проблеми“, рекао је Тајани.

Председник Европског парламента рекао је да се поред смањења незапослености младих мора радити на сузбијању илегалних миграција, као и на повећању безбедности. Србија је, каже, кључни играч на Балкану и важна је за изградњу мира и стабилности.

„Није лако вама да будете играч, али су нам потребни ваши напори за мир“, поручио је Тајани.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала