Трећи човек Стејт департмента поднео оставку

© AP Photo / Charles DharapakЗграда Стејт департментa
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија
Пратите нас
Трећи по рангу дипломата у Стејт департменту, подсекретар за политичка питања Томас Шенон, саопштио је да подноси оставку после готово 35 година службе, чиме се придружио низу колега који су се одлучили на тај потез после доласка председника Доналда Трампа на власт.
Бела Кућа у Вашингтону - Sputnik Србија
„Шегрти“ у Белој кући — ко ће следећи добити отказ?

„Моја одлука је личне природе, донета због жеље да време проведем с породицом, размотрим свој живот и поставим нови смер“, навео је Шенон у саопштењу.

Државни секретар Рекс Тилерсон рекао је агенцији АП да је тражио од Шенона да не подноси оставку, а касније је у саопштењу признао да ће његов одлазак бити губитак.

„Тридесет пет година искуства није нешто што можете да надокнадите преко ноћи“, истакао је Тилерсон и поздравио Шеноново „енциклопедијско познавање америчке дипломатије“.

Упркос Тилерсоновим похвалама, Шенонов одлазак ће вероватно обновити критике да Трамп и Тилерсон уништавају дипломатску службу, што је изазвало велико незадовољство међу дипломатама и службеницима Стејт департмента.

Подсекретар за јавну дипломатију Стивен Голдстин демантовао је да је Шенонова оставка повезана са незадовољством због буџетских резова и реорганизације у Стејт департменту, у којем још није попуњено 13 места за помоћнике секретара и подсекретаре, као и десетине амбасадорских положаја.

Томас Шенон је веома цењен у америчкој дипломатској заједници, а служио је за време мандата шест председника.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала