Корзикански лидер: Француска се игра ватром

© Фото : PixabayКорзика
Корзика - Sputnik Србија
Пратите нас
Француска се игра ватром тиме што одбија захтеве за већу аутономију Корзике, изјавио је председник Извршног савета Корзике Жил Симеони.

Он је позвао председника Француске Емануела Макрона да започне дијалог о већој аутономији Корзике током заказане посете том средоземном острву следеће недеље.

Корзика - Sputnik Србија
Две трећине Корзике за независност од Француске

"Током 1980-их и 1990-их година, када су националистички покрети представљали мањину, владе су преговарале са људима у фантомкама… данас представљамо већину и нема другог пута сем демократије, али влада не жели ни у чему да попусти. То је неприхватљиво", рекао је Симеони у интервјуу за Ројтерс.

Симеонијеви националисти победили су на локалним изборима у децембру, тражећи већу аутономију, али не и независност од Француске.

Симеони и председник коризканске скупштине Жан-Ги Таламони желе да корзикански језик добије званичан статус на острву, као и да забране куповину поседа на Корзици свима који ту не живе.

Влада Француске наговестила је да је спремна за неке промене у односу са Корзиком, али министри су одбили већину симболичних захтева — као што је онај о језику.

"Неки ми сада кажу: ако победа на изборима не резултира преговорима због онога на чему сам добио мандат, то значи да је демократија слепа улица. Не слажем се да су бомбе ефикасније од гласова, али то би у једном моменту могла да потврди одређена група људи", рекао је Симеони.

 

Танјуг    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала