Адреса за решење сукоба Срба и Албанаца — Тирана, не Приштина

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIC/ Министар одбране Србије Александар Вулин
Министар одбране Србије Александар Вулин - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар одбране Србије Александар Вулин истакао је данас да је неспорно да је права адреса за решавање историјског сукоба две нације, албанске и српске, Тирана, а не Приштина, јер се у Албанији формулише политика Албанаца.

„Ми говоримо о историјском сукобу две нације, не два дела територије или два дела те нације. Где год Тирана има претежан утицај, а има га свуда где је албанска заједница заступљена у власти, и тамо је заступљен негативан однос према Србима и Србији“, казао је он на конференцији за штампу поводом округлог стола „Политичко-безбедносни и одбрамбени аспекти косовско-метохијског проблема“, који се одржава у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији.

Вулин је рекао да је реч о Великој Албанији, не само решавању косметског проблема.

„Ради се о сукобу са ’Великом Албанијом‘, која врло јасно у политичком и географском смислу покушава да нацрта своје границе“, навео је он додајући да се суочавамо са идеологијом експанзионизма.

Заставе ЕУ и Косова на главном тргу у Приштини - Sputnik Србија
Приштина ће побеснети када види стратегију ЕУ за Балкан

Према његовим речима, договор који би се постигао био био да се после читавог века Велика Албанија заустави, јер је до сада само напредовала.

„За мир и будућност Балкана је битно да ’Велика Албанија‘ не настави са агресивним кретањем“, уверен је он.

Критиковао је, истовремено, што владају мук и тајац када Албанци изјављују да ће стићи до Ниша.

„Само јединствена и економски јака Србија је једина брана ’Великој Албанији‘“, поручио је он.

Поновио је да је тачно да се замрзнути конфликт Косова и Метохије не сме оставити деци, али и да се не смеју оставити ни други нерешени проблеми српског народа на другим просторима.

Такође је поручио земљама у којима живи српска заједница да како се буду односиле према Србима такав ће бити однос са Србијом.

„Како се односите са Србима са којима живите, тако се односите са Србијом крај које живите“, нагласио је Вулин.

Оценио је да је обавеза свих у Србији да учествују у унутрашњем дијалогу, похваливши председника Александра Вучића за државничку и личну храброст коју је показао његовим иницирањем.

Официр салутира испред заставе - Sputnik Србија
Сад се ломи: Косово цепа Европу — чека се следећи маневар Београда

Упитан за изјаву косовског председника Хашима Тачија да би „историјски споразум“ могао бити постигнут ове године, Вулин је одговорио да постоје Устав, закони и начини на које се то дешава и да не мисли да се може решавати само један део српског националног питања.

„Неопходно је да се српско национално питање решава у целини како би могли обезбедити трајан и одржив простор за живот и мир наше деце“, додао је он.

Поручио је да, када је реч о новој стратегији Европске комисије, постоји колизија у самом тексту јер ако треба да Србија постигне правно обавезујући споразум са Косовом, које се не помиње у тексту и које не виде као правну државу.

„Ништа што ћемо урадити на Косову и Метохији неће бити узроковано нашим путем ка ЕУ, већ само тиме што мислимо да је добро за српски народ, а не што ће се свидети европској бирократији“, нагласио је Вулин.

Што се Црне Горе и њеног односа према Косову тиче, он је рекао да сматра да треба водити рачуна о интересима свих страна, те да је подршка независности Косова проблематична, посебно када долази од оних са којима делимо границу или смо суштински тако блиски.

На крају, он је указао и на проблем што се у косовској власти налазе особе које су осуђиване у Србији, као што је Рустем Бериша.

Еулекс полиција на Косову - Sputnik Србија
Опасан тренутак: Треба ли Србија да тражи повратак српске војске на Косово

Директор Канцеларије за Косово и Метохију председник Радне групе за вођење унутрашњег дијалога Марко Ђурић оценио је да нема сумње да ће унутрашњи дијалог допринети укупној безбедности Србије, а питање Косова и Метохије је питање од које зависи безбедност целе наше земље од села у општини Гора до Хоргоша.

„Решавање косметског проблема је једно од кључних детерминанти безбедности наше земље и зато је важно да о томе разговарају најумније српске главе, најбољи стратешки мислиоци“, нагласио је Ђурић.

Оценио је да је за Србе на КиМ веома важна порука председника Александра Вучића да Србија неће дозволити да се српском народу у јужној покрајини понављају погроми, прогони, дани као што је био 17. март и насртаји на српски народ.

„Ми ћемо у 2018. удвостручити наше напоре да помажемо Србима на КиМ да опстану. Србија је и данас када већ 18 година нема пуну контролу и не врши у пуној мери власт, највећи давалац доприноса школству, здравству и многим другим аспектима. На то смо поносни и са тим ћемо наставити. Показујемо тако да је држава Србија матична држава свих који желе да буду њен део“, нагласио је он.

Рекао је да дели мишљење Вулина да српско национално питање треба посматрати целокупно и да сигурно положај Срба на Косову и Метохији јесте повезан са судбином Срба на читавом простору.

Најавио је да ће за неколико дана бити представљен извештај са детаљима шта је Србија учинила на помоћи српском народу.

Затражио је од међународне заједнице да изврши адекватан притиска на Приштину како би спроводила њене преузете обавезе, подсећајући да чекамо већ четири године на Заједницу српских општина.

„Да су посвећено вршили притисак као што је случај када је нешто у њиховом интересу, чекање не би било тако дуго. У нашим очима то утиче на њихов преговарачки кредибилитет, ако не и капацитет“, уверен је Ђурић.

Што се правно обавезујућег споразума тиче, поручио је новинарима да о томе треба да питају бирократе у Бриселу.

„Волео бих да међу условима и захтевима, на много значајнијем месту видим формирање ЗСО“, рекао је Ђурић.

Када је реч о дијалогу са Приштином рекао је да је Србија дуже од годину дана чекала на Приштину због неоправданих околности, да никада није бежала, али да сада има озбиљне разлоге да се најпре утврде чињенице у вези злочиначког убиства почињеног 16. фебруара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала