Русија добила још једно острво

© Sputnik / Илья Тимин / Уђи у базу фотографијаАрхипелаг Франца Јосифа
Архипелаг Франца Јосифа - Sputnik Србија
Пратите нас
Омладинска међурегионална пројектна група која ради под руководством компаније „Рисксат“ открила је ново острво које је настало приликом топљења глечера код архипелага Нова земља, саопштио је „Роскосмос“.
Сенка олимпијских кругова у Пјонгчангу, где ће 2018. бити одржане ЗОИ - Sputnik Србија
Запад спрема нови напад на Русију

Ученици из Москве Артјом Макаренко и Валериј Сајенко, који су проучавали снимке Арктика који су направљени са сателита „Канопус-В“, „Ландсат-7/8“ и „Сентинел-1/2“, открили су острво код глечера Виљкицки-јужни. То је први пут објављено 31. јануара.

„Документа о регистрацији новог географског објекта послата су већ Руском географском друштву“, наводи се у саопштењу.

Како је откривено, приликом посматрања снимака, острва су настала прошлог децембра, када се ледени мост који је повезивао острво са глечером порушио. Његова величина је 410 пута 780 метара, површина 0,19 квадратног километра, координате 75°34'06.67" северне географске ширине и 58°17'52.2" источне дужине.

Ово није прво откриће руских ученика на архипелагу Нова земља.

Још 2016. године ученици су пронашли ново острво у заливу ледника Визе.

Како наводе у „Роскосмосу“, стварање оваквих острва говори о убрзању деградације ледника Нове земље. Према прорачунима ученика, од 2001. до 2015. године просечна годишња брзина смањења површине ледника порасла је два пута у поређењу са периодом од 1959. до 2001. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала