Србија добила изненадну прилику да укључи Русију у преговоре са Приштином

CC0 / / Србија Русија
Србија Русија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Нема проблема да Русија има исту улогу какву има Америка. То би била права симетрија — онако како је Америка укључена у формат преговора, да тако буде укључена и Русија, каже саговорник Спутњика.

Такозвани амбасадор Америке Грег Делави у непризнатој држави Косово само је јавно рекао оно што већ сви знамо, а то је да је Америка укључена у процес дијалога Београда и Приштине. Овако политиколог Александар Павић коментарише за Спутњик изјаву америчког амбасадора да ће САД уз подршку ЕУ убудуће бити део преговарачког процеса Приштине и Београда.

Застава САД у Приштини - Sputnik Србија
Америка ће бити активно укључена у дијалог Београда и Приштине

Павић каже да је у ствари добро што је Делави јавно признао досадашњу улогу Америке, јер то отвара врата Србији да затражи да се у процес укључи и нама блиска страна.

„Америка је кроз његове речи признала да је она већ била све време део тог формата и да ће наставити у том правцу. Према томе, то би за Србију значило да убудуће треба да инсистира да у даљим преговорима буде неко ко је на њеној страни, а то је на првом месту Русија“, каже Павић.

Он напомиње да Делави није рекао само да ће се Америка укључити, већ и да је била укључена у све фазе дијалога, као и да је утицала на многе од делова тих преговора између Приштине и Београда, посебно што се тиче повлачења границе и укидања институција државе Србије на северу Косова. Чињеница да је Делави избегао да одговори на питање да ли то значи и формалну промену формата разговора, Павић не види као проблем.

„Нема проблема да Русија има исту улогу какву има Америка. Не мора то да буде формално део тога, може то и даље да се води на релацији Брисел — Београд —Приштина, али да имамо секунданте из Русије. То би била права симетрија. Значи, онако како је Америка укључена у тај формат, да тако буде укључена и Русија“, напомиње наш саговорник. 

Радни састанак председника Русије Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића у Кремљу - Sputnik Србија
Путин потврдио: Русија спремна да се укључи у дијалог Београда и Приштине

Он подсећа да су и сами званичници Србије својевремено изјавили, да ако ће се Америка укључити у те преговоре, ми ћемо тражити да се укључи и Русија.

„Ево сада прилике за то. Сада нам је Делави дао ту прилику. Према томе, одлично је што је он само признао оно што је свима било очигледно“, закључује Павић.

Делави је рекао да ће учествовати у даљим преговорима без обзира на формат и да ће подстицати компромис који је користан за обе земље.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала