Америка ће бити активно укључена у дијалог Београда и Приштине

© Sputnik / Ilya Pitalev / Уђи у базу фотографијаЗастава САД у Приштини
Застава САД у Приштини - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Сједињене Америчке Државе ће бити активно укључене у дијалог Беогада и Приштине, тврди амерички амбасадор у Приштини Грег Делави у интервјуу за РТВ 21 и истиче да је ЕУ на челу тих преговора, које ће, како је рекао, САД снажно подржати.

Делави је рекао да је успех дијалога Београда и Приштине суштински елемент у остваривању напретка у својим европским амбицијама.

„Сматрам да је то важно“, рекао је и указао на недавну изјаву специјалне представнице Европске уније Наталије Апостолове, која је рекла да хитно треба доћи до решења у том дијалогу.

Рекла је, подсетио је такође, да је прилично јасно да земље не могу да преговарају о томе довека.

САД и Русија - илустрација - Sputnik Србија
Окршај најмоћнијих: Ако Брисел отме Србији Косово — Њујорк јој га враћа

„Ми смо у ствари у протеклим годинама допринели неким успешним елементима који су већ проистекли из дијалога, као што је управљање границом на северу и прикупљање царинских дажбина, интеграција правосуђа на северу и слично. Верујем да смо имали важну улогу. Говоримо о питањима из дијалога са Владом Косова овде, са Владом Србије у Београду и са ЕУ руководством у Бриселу“, рекао је Делави одговарајући на питање да ли је укључивање САД у процес Бриселског дијалога само пуста жеља или је било званичног захтева или контакта.

На инсистирање да прецизира да ли то значи да не види промену у формату дијалога као нешто изводљиво или могуће у наредној години, Делави каже да сматра да је формат на Европској унији као некоме ко то омогућује.

„Ми ћемо га подржати без обзира на формат. Учествоваћемо, подстицати компромис који је користан за обе земље и покушаћемо да остваримо напредак“, јасан је Делави.

Говорећи о закону о специјалном суду, амерички дипломата је рекао да је он веома важан за Косово.

„Не ради се о ослободилачкој борби Косова, не ради се о томе да ли је ОВК била добра или лоша. Ту је реч о процесирању злочина које су појединци починили над другим појединцима, без обзира на њихово етничко порекло. Веома је важно да се Косово посвети томе да то учини, да пружи правду жртвама тог периода, и Сједињене Америчке Државе су дубоко уверене да би требало да се дозволи Специјалном суду да доврши свој рад“, рекао је Делави за РТВ 21, у интервјуу који је објављен и на порталу Амбасаде САД у Приштини.

Упитан да ли је то питање и даље актуелно и да ли је то нешто што и даље прати, Делави каже:

Министар одбране Србије Александар Вулин - Sputnik Србија
Адреса за решење сукоба Срба и Албанаца — Тирана, не Приштина

„Врло пажљиво пратим. Настављам да позивам све лидере у Влади Косова да не чине ништа даље када је у питању тај закон. Надам се да ће то питање нестати. Није на мени да одлучим како ће тачно та иницијатива да се замрзне, али опет сматрам да косовски политичари морају да се усредсреде на питања која су стварно важна за грађене Косова“.

Одговарајући на питање да ли би дијалог, с обзиром на усвојену стратегију ЕУ о проширењу у којој је за Србију дат оквирни рок за прикључење, морао да буде завршен ускоро, чак могуће и наредне године, Делави је рекао да је то питање за ЕУ.

„Али напомињем још једном да сам пажљиво прочитао документ и сматрам да има веома важних елемената који су позитивни за Косово. ЕУ документ је јасно навео да ЕУ неће увозити билатералне проблеме између држава-чланица. Речено је да Косово и Србија морају да имају обавезујући договор и да то морају да учине под хитно“, навео је Делави.

Што се тиче рокова, то, каже, није његов сегмент.

„Међутим, као искрен пријатељ Косова, не бих желео да видим да Косово заостаје. Косово мора да ради на овом пројекту — односу са Србијом. Мора то да учини због својих интереса, али мора то да учини и како би испунило и ЕУ амбиције“, закључио је амерички дипломата.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала