Словенија ће ускоро тужити Хрватску суду ЕУ

© AFP 2023 / Jure MakovecКарл Ерјавец, министар спољних послова Словеније
Карл Ерјавец, министар спољних послова Словеније - Sputnik Србија
Пратите нас
Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец изјавио је да је спровођење арбитражне пресуде о граници с Хрватском правно, а не политичко питање, како то приказује председник Европске комисије Жан-Клод Јункер, те да ће Словенија због неизвршавања одлуке ускоро тужити Хрватску суду ЕУ у Луксембургу.
Пирански залив - Sputnik Србија
Битка на отвореном: Хрватска и Словенија ратују преко рибара

„Не ради се о политичком питању, како би Јункер то хтео да прикаже, него о питању права“, казао је Ерјавец у изјави за Словеначку телевизију, реагујући на изјаве које је Јункер јуче дао у Бриселу.

Говорећи о граничном питању између Хрватске и Словеније, Јункер је на конференцији за новинаре с хрватским премијером Андрејем Пленковићем казао да у том спору Комисија не каже да је у праву једна или друга страна, него да је ту „да помогне“.

„Желимо да помогнемо у решавању тога и мислим да ћемо и моћи то да учинимо“, рекао је Јункер на конференцији за новинаре, након састанка с Пленковићем.

Хрватски премијер је том приликом поновио да није реална опција да Хрватска прихвати арбитражну пресуду, и да је реално да се разговара о томе како постићи договор који би био међусобно прихватљив и Хрватској и Словенији, при чему је подсетио да је словеначкој страни Хрватска већ представила одређене замисли о томе и да је то „одличан темељ за договор“.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала