Лавров: Нема смисла говорити о столици Косова у УН

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Бесмислено је сада говорити о месту Косова у УН, док не буде постигнут договор који би задовољио и Приштину и Београд, на снази је резолуција СБ УН која признаје аутономну покрајину Косово као део Србије, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу агенцији „Бета“.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Лавров Европи: Не чините са Србијом исту грешку као са Украјином

„Сматрам да је сада бесмислено говорити о столици Косова у УН. Већ говоре о столици Косова у ЕУ. Може се говорити о столици Косова где хоћете. Међутим, све док се не постигне договор који задовољава и Приштину и Београд, на снази је резолуција 1244 СБ УН која признаје аутономну покрајину Косово делом Србије“, рекао је Лавров.

Он је додао да НАТО жели да увуче Балкан у процес приближавања војне инфраструктуре границама Русије.

„Након што се завршио Хладни рат, била су три таласа ширења Организације, и са сваким таласом војна инфраструктура Алијансе се све више приближавала руским границама. Сад у ту игру желе да увуку и Балкан, постављањем балканске државе пред избор: или сте са Западом или сте са Русијом“, рекао је руски дипломата.

Лавров је нагласио да „ништа од тога што сада ради НАТО не повећава било чију безбедност, укључујући балканске државе“.

Притом, он је додао да пријем Црне Горе у НАТО је био апсолутно вештачки и непотребан.

Сергеј Лавров у Калињинграду - Sputnik Србија
Захарова: Лавров 21. и 22. фебруара у Србији

„Сматрам да је пријем Црне Горе у НАТО био апсолутно вештачки и непотребан. Приметили смо да метод изражавања воље народа, као што је референдум, постаје све непопуларнији приликом доношења судбоносних одлука“, приметио је руски министaр.

По његовим речима, „исти такав избор је требало да направи и Украјина“, где је на крају дошло до слома друштва и државе. Како је навео Лавров, све то је на крају довело до „неуставног државног пуча, наглог повећања улоге екстремиста, укључујући неонацисте у држави.

Министар спољних послова Русије рекао је да се Москва не противи приближавању Србије и земаља региона Европској унији, али да је избор пред који Брисел ставља земље кандидате — или Русија или Запад, веома погрешна политика.

У интервјуу уочи посете Србији 21. и 22. фебруара, Лавров је рекао да је Запад погазио џентлменски договор о неширењу НАТО-а према границама Русије.

Шеф руске дипломатије говорио је и о политичком, војном и економском присуству Русије у региону, нагласивши да је Москва заинтересована за очување историјских, духовних, културних веза са пријатељима на Балкану, као и да не одустаје од намере да реши проблем имунитета својих сарадника у Хуманитарном центру у Нишу.

Александар Вучић и Рон Џонсон - Sputnik Србија
Вучић са Џонсоном: Тражио сам од сенатора да помогне, да замоли Албанце на компромис

Он сматра да то питање није у складу са хистеријом на Западу, која се вештачки ствари. Он је саопштио да ће за време своје посете Београду разговарати о питању центра и давања дипломатског имунитета његовом службеницима.

Лавров је нагласио да се центар бави искључиво проблемима везаним за ликвидацију последица непогода.

„Смешно је правити се да овај центар представља претњу за било кога“, навели су у МИП-у.

Лавров ће у Београду разговарати са председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, шефом дипломатије Ивицом Дачићем, а предвиђени су и културни догађаји, посвећени 180. годишњици руско-српских односа, као и посета Храму Светог Саве.

На дневном реду су, како је навео, билатерални односи у свим аспектима, а главну пажњу саговорници ће посветити међународним питањима, ситуацији у Европи и на Балкану и решавању косовског проблема.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала