Вучић са Џонсоном: Тражио сам од сенатора да помогне, да замоли Албанце на компромис

© Tanjug / Димитрије ГолАлександар Вучић и Рон Џонсон
Александар Вучић и Рон Џонсон - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић разговарао је са америчким сенатором Роном Џонсоном, а на заједничкој конференцији за новинаре у вили „Мир“ у Београду изјавио је да је од сенатора тражио да замоли Албанце са Косова да буду спремни на компромис.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са америчким сенатором Роном Џонсоном, који је у посети Београду.

На конференцији за новинаре у вили „Мир“, Вучић је рекао да су разговарали о унапређењу односа, посебно економских, затим о стабилности у региону, односима Београда и Приштине и о подршци Америке европском путу Србије.

Србија, САД, ЕУ - илустрација - Sputnik Србија
Зашто Запад није успео да утера љубав Србима

Вучић и Џонсон сагласни су да су стрпљење и флексибилност кључне речи за решавање свих питања у региону, па и односа Београда и Приштине.

Председник Србије и сенатор САД су одговарали на питања у вези са изјавом руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да од Србије не треба правити нову Украјину и тражити да бира између ЕУ и Русије, те да ли дугорочна нормализација односа са Приштином значи признање независности, а Џонсон је најпре истакао да сматра да су економске слободе те које могу да допринесу бољитку свих у региону.

Амерички сенатор је рекао да искрено верује да економски развој и могућности, укључујући све земље, па и Русију, подразумевају слободно тржиште, те да је „историјска трагедија“ што Русија, након распада Совјетског Савеза, „није прихватила пружену руку“ Запада и сарађивала са њим.

Он је рекао да Србија и њен председник теже том моделу економских слобода, што би, оценио је, донело просперитет свима у региону.

САД, истакао је, могу бити само те које ће подржавати, а никако било шта наметати.

„Пут стрпљења и флексибилност је оно што ће помоћи да идемо напред“, рекао је амерички сенатор.

„Те две речи, стрпљење и флексибилност, од кључног су значаја“, надовезао се председник Србије и подвукао да је велика ствар што је то изнео гост из САД.

Застава САД у Приштини - Sputnik Србија
Америка ће бити активно укључена у дијалог Београда и Приштине

Вучић је поновио да је важно да се разговара, да људи и народи у региону дођу до решења.

„То је веома важно и надам се да то и сви други разумеју“, додао је председник Србије.

Према његовим речима, на тај начин сви би имали будућност и то се не ради зарад Русије или САД или било кога другога, већ због себе и онога што је потребно нашој деци.

Вучић је поновио да је Србија на европском путу, да има искрене и пријатељске односе са Русијом и Кином и другим земљама и додао да је то позиција коју износи свуда у свету.

Српску политику не води нико други сем народа и грађана Србије који бирају своје руководство, и та је политика врло јасна и не мења се неколико година, на чврстим је постулатима и то је политика стабилности, будућности и економског просперитета.

Вучић је пренео новинарима да је од сенатора Џонсона тражио да помогне у стабилизацији региона, тиме што ће замолити косовске Албанце да буду спремни за истинска решења, која значе компромис.

Вучић је рекао да су Србија и САД успоставиле добре економске односе. Све више америчких компанија има улагања у Србији, а размена може да буде на вишем нивоу, истакао је Вучић.

Мапа Европе и застава САД - Sputnik Србија
Европска стратегија није „писана“ у Бриселу него у Вашингтону (видео)

Друга тема су били регионални односи, додао је председник Србије и рекао да је Џонсона упознао са посетом Хрватској.

Сваки договор мора бити праведан за све стране, мора узети у обзир будућност свих, поручио је Џонсон.

Он је поновио да се прошлост не може заборавити, али да народи на Балкану треба да опросте, колико год било тешко, да би ишли ка просперитетнијој будућности.

„Сви морамо да гледамо у будућност, нико неће заборавити прошлост, то никада не бих тражио, али тражим да сви народи у региону опросте да би сви имали сјајнију будућност. Сваки договор мора бити праведан за све стране, мора узети у обзир будућност свих“, рекао је Џонсон.

Како каже, у Београду је да се „обавести, информише и оснажи однос са Вучићем, како би разумео идеје и тежње Србије“, док иде ка миру и просперитету.

Истакао је да је још приликом сусрета са председником Вучићем у Вашингтону одмах проценио да је он прави лидер.

„Одмах сам проценио да је прави лидер и да има храбрости да руководи, не само на добробит народа Србије, него свих у региону. А то ће донети добробит и целом свету“, поручио је Џонсон.

Захваливши Вучићу на гостопримству, додао је да је и амерички председник Вудро Вилсон пре 100 година указао на значај који Србија има за мир у региону и свету.

Вучић потврдио хапшење групе страних држављана

Председник Србије потврдио је да је ухапшена група страних држављана и оценио да се не ради о било чему „посебно опасном“.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот и  Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Трамп честитао Вучићу Дан државности

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је неке информације добио, али да ће тек вечерас имати састанак са људима који су детаљније упознати са свим што се дешавало.

„Имали смо један случај који је био нешто озбиљнији у претходном периоду, али за овај данас не мислим да је тог нивоа“, казао је он.

Указао је да није било само америчких држављана, већ и из других земаља, и да не мисли да је овај случај повезан са ранијим хапшењем.

„Да не говорим ништа док не добијем извештај безбедносне службе Србије“, нагласио је Вучић.

Почетком месеца у Београду је ухапшен амерички држављанин, бивши маринац, код којег је пронађен пиштољ са избрисаним бројем, а медији су спекулисали да је спремао атентат.

 

РТС, Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала