Руски генерал: Амерички разарачи биће „на нишану“

© U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class James R. TurnerТаласи запљускују палубу америчког разарача "Карни" на путу за Средоземно море
Таласи запљускују палубу америчког разарача Карни на путу за Средоземно море - Sputnik Србија
Пратите нас
Два америчка разарача која се тренутно налазе у Црном мору не представљају озбиљну претњу за Русију, која има много значајнију групу у региону. Осим тога, стално их пратимо, изјавио је за Спутњик бивши командант Балтичке флоте (2001-2006), адмирал Владимир Валујев.
Бродови НАТО-а у Црном Мору - Sputnik Србија
Два америчка разарача изненада упловила у Црно море

„Сматрам да ти разарачи на туђем бојишту неће представљати посебну претњу… Та два брода биће на нишану, то је сигурно. Ако буду показивали негативна или провокативна дејства, у зависности од степена дрскости и штете добиће као одговор оно што су зарадили“, истакао је Валујев.

Према његовим речима, Црноморска флота одређује такозване „приоритетне објекте“. То могу да постану и два америчка разарача која се налазе у Црном мору. На командном пункту флоте у реалном времену се приказују подаци свеобухватног обавештајног система.

„Извиђање је свемирско, сателитско, локаторско, тактичко, односно врши се над ратним бродовима, подморницама, као и над цивилним бродовима који туда пролазе“, додао је Валујев.

Експерт је рекао да је сврха појављивања два америчка брода у Црном мору провокативна и да одвраћа руске снаге.

„Они кажу да повећавају своје присуство како би помогли Украјини. Пошто Крим повећава војну групу, конкретно подморнице, Сједињене Америчке Државе су наводно одлучиле да за неутрализацију ојачају супротстављену морску групу. Али за Украјину нема никакве опасности од Црноморске флоте“, истакао је Валујев.

​„Потребно је реаговати на основу докумената који су прихваћени и ратификовани од већине земаља, укључујући и САД. Режим присуства ратних бродова земаља које не излазе на Црно море, а САД не излазе на Црно море, регулисан је Конвенцијом из Монтреа која се не сме нарушавати. Са гледишта међународног поморског закона то представља стопроцентно нарушавање“, додао је бивши командант флоте. 

У недељу је у Црно море ушао разарач америчке морнарице „Карни“ и придружио се разарачу „Рос“. Позивајући се на изворе у Пентагону, медији су саопштили да је Вашингтон ојачао своје присуство у Црном мору како би се „супротставио повећавању руских снага у том региону“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала