Милиони божанствених комадића спајају Србе и Русе (видео, фото)

© Sputnik / Радоје ПантовићМозаик у куполи Храма Светог Саве.
Мозаик у куполи Храма Светог Саве. - Sputnik Србија
Пратите нас
Помоћ Русије не престаје постављањем мозаика у куполи, у Москви су у току радови на мозаику за олтар једног од највећих храмова на свету. Како Спутњик сазнаје, план је да тај посао буде завршен током 2019. године, када је планирано свеправославно освећење Храма Светог Саве поводом 800. годишњице аутокефалности Српске православне цркве.

Стотине верника поздравиле су министра спољних послова Руске федерације Сергеја Лаврова на улазу у Храм Светог Саве. Он је у друштву председника Србије Александра Вучића и министара Владе Србије присуствовао свечаној презентацији мозаика у куполи Храма, који је рад руских и српских уметника.

© Sputnik / Радоје ПантовићВерници испред Храма светог Саве
Верници испред Храма светог Саве - Sputnik Србија
Верници испред Храма светог Саве

Унутрашње украшавање централне куполе Храма почело је у мају прошле године када су из Русије, после седам дана путовања и пређених више од две хиљаде километара, стигли делови мозаика за куполу.

Реч је о највећој композицији Христовог Вазнесења на свету сазданој од комадића обојеног и златног стакла и природног камена. Мозаик у куполи у пречнику има 30 метара, а тежак је чак 40 тона.

Уважене госте на представљању мозаика први је поздравио домаћин, патријарх српски Иринеј који је говорио о историјату изградње Храма. Затим се присутнима обратио генерални директор компаније „Гаспром њефт“ Александар Дјуков.

© Sputnik / Радоје ПантовићТабла код мозаика у Храму Светог Саве
Табла код мозаика у Храму Светог Саве - Sputnik Србија
Табла код мозаика у Храму Светог Саве

Он је представио спомен-плочу која ће убудуће стајати у Храму, на којој пише да је мозаик поклон компаније и да је симбол јединства руског и српског народа. Компанија „Гаспром њефт“ уплатила је за финансирање мозаичког уређења куполе храма 4 милиона евра.

Председник Србије Александар Вучић у свом обраћању посебно се осврнуо на српско-руске везе, које су почеле када се утемељитељ Српске православне цркве Свети Сава замонашио на Светој Гори, у руском Манастиру Пантелејмону.

„Ова купола је најбоље место за светост веза између Србије и Русије. Потичемо из истог племена, делимо исту веру, борили смо се заједно против мржње и освојили слободу. Више од тога није могуће“, нагласио је председник.

© Sputnik / Радоје ПантовићДео атмосфере с презентације мозаика у Храму
Део атмосфере с презентације мозаика у Храму - Sputnik Србија
Део атмосфере с презентације мозаика у Храму

Он је захвалио свима који су учествовали у изградњи Храма од краља Милана, преко некадашњег премијера Зорана Ђинђића, до бившег председника Томислава Николића. Захвалио се и руководиоцу уметничког тима за радове на мозаику, члану Руске академије уметности Николају Мухину, а посебну захвалност упутио је председнику Русије Владимиру Путину, који је обећао помоћ у изградњи и обећање испунио.

„Ова купола говори о пријатељству два народа, на њој је радило 70 српских и руских уметника, који су уткали милионе комадића у јединствену поруку братства и солидарности“, рекао је српски председник.

Вучић је рекао да је Храм један од симбола братства Срба и Руса, те нагласио да у њему треба да буде јак корен, отпоран на све олује, пријатељства Србије са Русијом. Он је говорио и о паузама у изградњи, које су често проузроковали ратови.

© Tanjug / Тања ВаличСрпски председник Александар Вучић и руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у Храму Светог Саве
Српски председник Александар Вучић и руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у Храму Светог Саве - Sputnik Србија
Српски председник Александар Вучић и руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у Храму Светог Саве

„Зато је данас можда наш највећи задатак да Храм завршимо у миру, да избегнемо све замке које су одавно око нас, да чувамо пријатеље, да тражимо баш она решења која ће омогућити оно чему је и Свети Сава тежио — мир, разумевање и изградњу. Он је успео, изградио је Хиландар на Светој Гори. На нама је да завршимо овај храм, храм мира, пријатељства и љубави. Завршићемо га“, рекао је Вучић.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров пренео је своје искрено дивљење и признање свима који су учествовали у градњи, опремању и осликавању Храма, а посебно уметницима. У свом говору Лавров се осврнуо и на чињеницу да у неким земљама цркве учествују у „политичким играма“.

„Данашњи догађај симболише духовну и културну блискост наших грађана и цркава и чини ми се да је посебно важно показати такво јединство у периоду када и Руска православна црква и Српска православна црква пролазе кроз тежак период. Сви видимо како покушавају да увуку цркве у политичке игре како у Украјини, тако и у Црној Гори и Македонији, али православна вера се увек одликовала тиме што је веровала у поступке својих грађана“, рекао је Лавров.

© Tanjug / Димитрије ГоллХрам Светог Саве посебно је декорисан за ову прилику.
Храм Светог Саве посебно је декорисан за ову прилику. - Sputnik Србија
Храм Светог Саве посебно је декорисан за ову прилику.

Он је додао да је сигуран да ће узбуркано време наше цркве пребродити достојанствено, као што је то увек било са православнима.   

Током свечаности у Храму био је окупљен велики број грађана. Њих је поздравио митрополит волоколамски Иларион, који је специјално због презентације мозаика допутовао из Русије.

У изградњи једног од највећих храмова на свету заправо је дошло до историјског тренутка у којем црква добија своје лице, захваљујући помоћи Русије. Међутим, сарадња са братском православном земљом на том пројекту почела је давне 1906. године.

Програм за градњу Храма направљен је 1895. године, на конкурс је стигло много радова, а да би изабрала најбољи, Србија се за помоћ обратила Художественој академији. Храм Светог Саве изграђен је по пројекту који су препоручили њени стручњаци.

© ФотоТоком посете Храму руски председник Владимир Путин је у разговору са патријархом Иринејом и тадашњим протонеимаром Војиславом Миловановићем потврдио да ће Русија израдити мозаик и то је дефинисао тако да, оно што руска страна црта, руска страна и изводи и сноси трошкове. Путин је био одушевљен идејом, за крај разговора рекао је само: „Будет“.
Током посете Храму руски председник Владимир Путин је у разговору са патријархом Иринејом и тадашњим протонеимаром Војиславом Миловановићем потврдио да ће Русија израдити мозаик и то је дефинисао тако да, оно што руска страна црта, руска страна и изводи и сноси трошкове. Путин је био одушевљен идејом, за крај разговора рекао је само: „Будет“. - Sputnik Србија
Током посете Храму руски председник Владимир Путин је у разговору са патријархом Иринејом и тадашњим протонеимаром Војиславом Миловановићем потврдио да ће Русија израдити мозаик и то је дефинисао тако да, оно што руска страна црта, руска страна и изводи и сноси трошкове. Путин је био одушевљен идејом, за крај разговора рекао је само: „Будет“.

Од 2002. године Русија је поново укључена у изградњу, храм су више пута посетили руски премијер и председник, Дмитриј Медведев и Владимир Путин, али и министар одбране Сергеј Шојгу, јер схватају да је реч о послу који превазилази Србе, да је реч о свеправославном храму.

Помоћ Русије не престаје постављањем мозаика у куполи, у Москви су у току радови на мозаику за олтар једног од највећих храмова на свету.

Како Спутњик сазнаје, план је да тај посао буде завршен током 2019. године, када је планирано свеправославно освећење Храма Светог Саве поводом 800. годишњице аутокефалности Српске цркве.

© Sputnik / Радоје ПантовићДеца поклањају цвеће окупљенима у Храму
Деца поклањају цвеће окупљенима у Храму - Sputnik Србија
Деца поклањају цвеће окупљенима у Храму

Данашњу свечаност у храму песмом су улепшали дечји руски хор „Домисолка“ и Московски црквени хор.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала