Биткоин је званична валута на територији Србије, и то није све

CC BY 2.0 / BTC Keychain / Bitcoin & LitecoinКриптовалуте биткоин и лајткоин
Криптовалуте биткоин и лајткоин - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Биткоин је предводник крипто-лудила које и даље траје. Рударење и трговина криптовалутама добијају све више на важности и поред флуктуација у вредности.
Биткоин - Sputnik Србија
Куме, изгоре ти биткоин: Хоће ли и напумпана криптовалута постати — сића

Ипак, све почиње и завршава се са овом криптовалутом. Представљамо вам неколико ствари које нисте знали о биткоину.

Биткоин је најпопуларнија криптовалута и систем за плаћање широм света. Уједно је и најутицајнија криптовалута, с обзиром на то да је прва дигитална децентрализована валута на свету. И док је њена вредност 2009. године, кад се појавила, била равна нули (након чега је вредела чак 0,003 долара), данас је њена вредност око 10.000 долара.

Ко би рекао да ће једна футуристичка идеја реализована 2009. године данас представљати један од најбрже растућих послова на свету. За то је заслужан мистериозни Сатоши Накамото, који је креирао валуту, али се његов прави идентитет не зна. И поред тога што је реч о криптовалути која је ушла у мејнстрим, па тако сад и пензионер у парку зна за криптовалуте, неке ствари нису тако познате.

Могли сте да платите факултет биткоином 

У време пре невероватног скока вредности биткоина, било је модерно користити ову криптовалуту као регуларан новац. Било је интересантно како рударењем можете на крају нешто и купити. Тако је 2013. Универзитет у Никозији, један од највећих колеџа на енглеском језику на простору Медитерана, почео да прима биткоин као средство плаћања школарине. Убрзо сте школовање могли да платите биткоином на факултетима широм света, што је представљало својеврсну револуцију. Ипак, сумњамо да би се неко одважио да прима биткоин и сада, у тренутку када му вредност екстремно варира.

Дигитална валута биткоин - Sputnik Србија
Биткоин може постати дигитално злато

Прва трансакција биткоином је — пица 

Можда и прва трансакција биткоином десила се 22. маја 2010. године, када је програмер Ласло Ханyец платио пицу са 10.000 биткоина. Кад би се то превело на курс када је биткоин вредео највише, ова пица би вредела око 200 милиона долара! Ипак, тада је ова трансакција вредела око 25 долара, а Ласло је стварно појео пицу „за све паре“.

Хаг има Биткоин улицу

Холандија је увек међу првима у свету прихватала нове трендове, па је тако случај и са биткоином. У Хагу се налази популарни Биткоин булевар, где се налазе продавнице и ресторани који примају биткоин. Веровали или не, ова улица је отворена 2014. године, уз подршку државе. Убрзо су овакве улице отворене у неколико америчких градова. 

Биткоин трансакције (ни)су анонимне 

Једна од најпривлачнијих карактеристика биткоина је могућност анонимних трансакција. То, ипак, није у потпуности тачно. Иако се саме трансакције спроводе анонимно, савршена анонимност не постоји јер се све бележи путем блокчејн технологије. На овај начин је могуће ући у траг трансакцијама и новчаницима који су коришћени.

Уколико сте новчаник повезали са својим подацима, све трансакције ће водити до вас. Додуше, ако користите алтернативне податке и имаил адресе, откривање је много теже, али не и немогуће.

Највећа биткоин трансакција у историји 

Највећа забележена трансакција у биткоинима садржала је 194.933 новчића. Ако се водимо тренутним курсем ове криптовалуте од око 11.000 долара, ова трансакција би данас вредела око две милијарде долара! Постоји и још невероватнији, наравно, непотврђени податак, да је највећа трансакција читавих 500.000 биткоина, а данашња вредност овог трансфера била би невероватних пет милијарди долара! Просто пожелите да сте на време, пре 7-8 година купили брдо биткоина зар не? 

Спутњик интервју - Sputnik Србија
Биткоин — теорија завере или добра зарада

Неке земље су забраниле биткоин 

И док је трговање биткоином мање-више легално, поједине земље су једноставно забраниле ову криптовалуту. И док неке земље игноришу или законом регулишу трговину, Бангладеш сматра ту трговину криминалном радњом. Ту су још неке земље трећег света, док забрану или бар јачу контролу разматрају и неке азијске државе са јаком биткоин сценом. С друге стране, многе земље Запада су у потпуности легализовале трговину, док је најдаље у подршци ипак отишла Белорусија, која нуди субвенције.

Биткоин је званична валута на територији Србије и Хрватске 

Сигурно сте чули за Либерланд, државу коју је основао чешки политичар Вит Једличка на територији која је предмет спора Србије и Хрватске. И док спор траје, седам квадратних километара правно гледано представља ничију земљу. Ту прилику је искористио Вит како би основао либералну државу са главном валутом — биткоином. Немамо информације да ли ће се идеја о биткоину као званичној валути одржати и након што се две државе коначно договоре око границе на Дунаву.

И то није све од биткоина 

И поред многобројних ризика који са собом носи улазак у посао са криптовалутама, многи се и даље одлучују да започну рударење и трговину. Један од највећих трошкова, поред куповине јаких конфигурација, јесте и утрошак електричне енергије.

Већ сада се претпоставља да се за рударење у свету троши више струје него што је тренутна потрошња Ирске.

Исланд се већ суочава са могућим мањком електричне енергије због претераног рударења. На све то треба додати и ризик да се уложено никад не врати због великих промена у вредности криптовалута, а пре свих биткоина. Ипак, ако имате жељу и новац, само напред.


Извор: Пи-Си прес, Б92

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала