Биће мање од 100 земаља које су признало Косово, чекам „тужибабу Приштину“

© Tanjug / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJEИвица Дачић у Њујорку на изложби "Јасеновац - право на незаборав"
Ивица Дачић у Њујорку на изложби Јасеновац - право на незаборав - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да за Србију није од суштинске важности да број земаља које су признале самопроглашену независност Косова падне испод 100, али напомиње да је списак привремених власти у Приштини са 116 земаља које су признале „независност“ у ствари „лажни списак“.
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Дачић: Улажемо надљудске напоре у преговорима с Приштином, али...

Дачић сматра и да број земаља које су признале независност неће бити од већег значаја уколико Косово затражи чланство у УН, јер ће, претпоставља, Кина и Русија ставити вето на то. 

„Реч је о симболици… Из Приштине тврде да их је на њиховом списку 116 земаља признало. Али када погледате тај списка на њему су државе које нису чланице УН, земље које нису признале Косово, али и оне које су повукле то признање. То је заправо лажни списак“, рекао је Дачић отварајући Међународну конференцију „Медијација, спречавање и решавање конфликата у настајућој парадигми“.

Шеф српске дипломатије, међутим, очекује да ће тај број пасти на 96, јер је то „половина броја чланица УН, те тако из Приштине више не могу да тврде како је више од половине чланица УН признало Косово“.

Подсећа и да су Суринам, Бурунди и Гвинеја Бисао одлучили да повуку признање, те да Гамбија преиспитује своју одлуку.

Дачић, међутим, упозорава да су сада све земље које су најавиле да размишљају да преиспитају одлуку о признању „под притиском“, те додаје да очекује да ће се Приштина сада као „тужибаба жалити САД и Великој Британији“.

„Сада ће амбасадори тих земаља да позову председника Гамбије и питају га зашто је то урадио и под чијим притиском“, рекао је Дачић, уз опаску да је „легитимно када неко лобира за признање Косова, али да је скандал кад неко лобира за повлачење признања“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала