Бивша амбасадорка открила стратешку грешку Америке

© Sputnik / Давыдов / Уђи у базу фотографијаАмерички војници на улици у Багдаду
Амерички војници на улици у Багдаду - Sputnik Србија
Пратите нас
Инвазија америчких трупа представља стратешку грешка 21. века Сједињених Америчких Држава, изјавила је бивша америчка амбасадорка у Кувајту и Либији Дебора Џонс у интервјуу за руски портал „Газета“.
Грумен злата - Sputnik Србија
Како су Американци извозили злато из Ирака

„Не мислим да ће неко на Блиском истоку хтети да пориче да је инвазија на Ирак била стратешка грешка и да ће изгледати као стратешка грешка 21. века“, рекла је она.

Џонсова је истакла да је свака војна или терористичка акција против САД била праћена променом америчке војне доктрине.

„Иронија онога што се догодило у Ираку јесте да смо имали два генерала у Стејт департменту, Колина Пауела и Ричарда Армитиџа, који су били против инвазије, и цивиле попут директора Пентагона (Доналда Рамсфелда) који је то подржавао“, објаснила је бивша амбасадорка САД.

Званични разлог за инвазију на Ирак од стране снага САД и антиирачке коалиције у 2003. године биле су информације америчких обавештајних служби које су тврдиле да су пронашле доказе да Ирак развија оружје за масовно уништење. За ово нису пронађени никакви јаки докази.

Авион Ф-22 током обуке изнад Новог Мексика - Sputnik Србија
Коалиција на челу са САД одговорна за смрт 840 цивила у Ираку и Сирији

У мају прошле године, бивша америчка државна секретарка Кондолиза Рајс, која је такође радила на месту саветника за националну безбедност од 2001. до 2005. године, говорећи у Институту Брукингс у Вашингтону, рекла је да је прави циљ инвазије Сједињених Америчких Држава на Ирак 2003. године био свргавање Садама Хусеина.

„Нисмо отишли у Ирак да бисмо донели демократију. Отишли смо у Ирак да бисмо свргнули Садама Хусеина… То је био безбедносни проблем“, изјавила је Рајсова у Вашингтону.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала