Додик: Први март није и неће бити празник за Републику Српску

© Tanjug / TANJA VALICМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да за Републику Српску 1. март није и не може бити празник, јер је то дан у ком је цели један народ, српски, прегласан.

„Први март је дан у ком је цео један народ прегласан, у ком су нападнути наши национални симболи попут заставе, и најтрагичније, дан када је убијен српски сват само зато што је Србин“, рекао је Додик, а преносе медији.

Осиромашени уранијум  ракета - илустрација - Sputnik Србија
Чврст бедем: Како ће Српска спречити НАТО да на силу одржи „отровне“ вежбе у Бањалуци

Додик је још додао да се инсистирање на 1. марту, као датуму којим се обележава независност БиХ, доживљава као провокација бошњачке политичке елите, која не пристаје на договор о датумима који би свима били прихватљиви.

„Што је још горе, инсистира се на слављењу датума који је, касније ће се показати, био окидач за ужасан грађански рат који нам се догодио“, прецизирао је Додик.

Првог марта 1992. године одржан је референдум за отцепљење Босне и Херцеговине од Југославије, и тим референдумом је прегласан српски народ, који у њему није учествовао, чиме је повређено његово право конститутивног народа.

Припадници преостала два конститутивна народа у БиХ, Бошњаци и Хрвати, на референдуму су се изјаснили за напуштање југословенске федерације.

Такође, тог дана је у Сарајеву на Башчаршији убијен српски сват Никола Гардовић, а убице, које муслиманска власт у Сарајеву није ни покушала да идентификује и казни, спалиле су потом српску заставу.

У Федерацији БиХ 1. март је нерадни дан јер се обележава као Дан независности БиХ, иако на нивоу БиХ никад није усвојен закон о празницима.

У Републици Српској 1. март се не обележава и радни је дан за све институције.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала