Шеста жртва малих богиња: Преминуло четворогодишње дете

© Sputnik / Александар МилачићХитна помоћ
Хитна помоћ - Sputnik Србија
Пратите нас
Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ саопштио је да је преминуло четворогодишње дете из Врањске Бање, оболело од малих богиња.

То је, званично, шеста жртва ове заразне болести у Србији.

Како је објављено на сајту института, Клинички центар Ниш је јуче пријавио смртни исход код детета узраста четири године из Врањске Бање, које није било вакцинисано. Болест је лабораторијски потврђена, а у клиничком току дошло је до развоја запаљења плућа.

Према подацима Института за јавно здравља, у Србији је од октобра, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано преко 2.600 случајева малих богиња.

Од тога су 1.303 случаја лабораторијски потврђена у Институту „Торлак“, наведено је на сајту института „Др Милан Јовановић Батут“.

Најмлађа особа која је оболела од морбила, у тренутку избијања болести, имала је свега 15 дана, а најстарија 65 година. Највећи број оболелих је у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година.

Такође, већина оболелих, њих 94 одсто, није вакцинисана, непотпуно је вакцинисана или је непознатог вакциналног статуса.

Од укупног броја оболелих, њих 33 одсто је било хоспитализовано или је хоспитализација у току.

Од тежих компликација малих богиња регистровано је запаљење мозга код једне и упала плућа код 292 оболеле особе.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала