Историјска одлука Северне Кореје о нуклеарном оружју

© REUTERS / KCNAСевернокорејски лидер Ким Џонг Ун даје упутства за нуклеарни програм у Пјонгјангу
Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун даје упутства за нуклеарни програм у Пјонгјангу - Sputnik Србија
Пратите нас
Северна Кореја саопштила је да нема разлога да поседује нуклеарно оружје уколико буде имала безбедносне гаранције, потврдио је Сеул, преносе агенције АП и Јонхап.
Лидер Северне Кореј Ким Џонг Ун се рукује са специјалним изаслаником јужнокорејског председника Чунг Уи Јонгом на састанку у Пјонгјангу - Sputnik Србија
Ким Џонг Ун жели да напише нову историју уједињења домовине

Пјонгјанг је такође пристао да замрзне своје нуклеарно-ракетне активности уколико буде било преговора са САД.

„Северна Кореја је изразила жељу да отворено говори са Сједињеним Америчким Државама и разговара о питањима денуклеаризације и нормализације односа“, наводи се у саопштењу јужнокорејске администрације.

Сеул и Пјонгјанг су се договорили да у априлу одрже билатералне преговоре, изјавио је високи саветник јужнокорејског председника, пренела је агенција Јонхап. Очекује се да на преговорима учествују лидери обе Кореје.

„Јужна и Северна Кореја су се сложиле да одрже трећи самит у Панмунџому крајем априла“, рекао је Чунг Еуи Јонг, саветник за националну безбедност председника Јужне Кореје.

Руководство Северне Кореје такође је изразило спремност да започне дијалог са Сједињеним Америчким Државама ради нормализације билатералних веза и отпочне консултације о денуклеаризацији, додао је Чунг.

Изасланик је нагласио да је Пјонгјанг указао да му не би било потребно нуклеарно оружје када би Северна Кореја добила безбедносне гаранције и када јој се не би претило да ће бити нападнута.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала