Путин: Требало је да схватимо шта иде после бомбардовања Југославије

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
После бомбардовања Југославије требало је да схватимо шта ће се догодити са светом и са нашом земљом, рекао је руски председник Владимир Путин, подсетивши да је 1999. нанет удар у центру Европе без одобрења Савета безбедности УН.

Путин се у документарном филму „Светски поредак 2018“ осврнуо на догађаје после уједињења две Немачке, истакавши да Русија није само допринела томе него је и повукла трупе из Источне Европе.

Како је рекао, то је учинила у очекивању да ће после прекида постојања Варшавског уговора престати да постоји НАТО или, бар у крајњем случају, да се та организација неће ширити и да ће наступити, како је рекао, тектонске измене у систему међународних односа у целини.

Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин: Дозволили смо уједињење Немачке, а НАТО нас је преварио и бомбардовао Југославију

„Као што видимо, то се није десило. Испоставило се да под плаштом тог идеолошког сучељавања иде и геополитичка борба, борба за геополитичке интересе. Друго, стари светски поредак који је створен после Другог светског рата и на основу оне расподеле снаге фактички је нестао и требало је све изменити од нуле“, констатовао је Путин.

Он је оценио да одатле произилази сав нихилизам према међународном праву и улози УН.

„Почела је подршка сепаратизма и радикализма код нас на Кавказу, почело је бомбардовање Југославије 1999. без икаквог одобрења СБ УН. Напросто су пљунули на то, нанели удар, разрушили земљу, спровели су интервенцију“, подсетио је руски председник.

Према његовим речима, гледано уназад тешко је рећи да ли је лоше или добро ако су народи Југославије тежили независности.

„Можда је то и добро а да ли је требало тако радити, да ли је требало без одобрења СБ УН бомбардовати у центру Европе. Сумњам, штавише уверен сам да то није требало урадити“, нагласио је Путин.

Уследио је, како је додао, Авганистан, Ирак, два таласа ширења НАТО заредом.

„То се дешавало једно за другим наизглед неочекивано. А требало је то очекивати. Ми смо показали благо речено некомпетентост и неразумевање онога што ће се десити са светом и земљом после те наше једностране предаје позиција“, констатовао је руски лидер.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала