Путин: Дозволили смо уједињење Немачке, а НАТО нас је преварио и бомбардовао Југославију

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је требало да предвиди велике геополитичке промене широм света након уједињења Немачке, али се показала неспособном за то, једнострано губећи тло под ногама, рекао је руски председник Владимир Путин у интервјуу за документарац „Светски поредак 2018“.

„Не само што смо допринели уједињењу Немачке и повукли своје трупе, већ смо повукли и снаге других источноевропских земаља, очекујући да ће НАТО престати да постоји са окончањем Варшавског уговора или да се, у сваком случају, више неће ширити, као што нам је благовремено речено, и да ће се догодити неке тектонске промене у начину на који смо комуницирали“, рекао је Путин.

Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин: Коме треба свет без Русије

Како је истакао, то се на крају није догодило, те су руске власти констатовале да је у току геополитичка борба под плаштом идеолошких напетости.

Путин је указао на талас ширења НАТО-а ка Истоку, на подстицај САД који је касније уследио, а у том контексту је навео ваздушне нападе против бивше Југославије, који су прошли без санкција Савета безбедности УН, војне операције у Ираку и Авганистану, као и ескалацију верског екстремизма у Северном Кавказу.

„То се дешавало једно за другим као гром из ведра неба, али то је требало да очекујемо. Па ипак, благо речено, ми смо показали неспособност и неуспех да схватимо шта ће се догодити са земљом и широм света након нашег једностраног узмицања“, истакао је руски председник.

Он је навео и да су тада многи савезници Источне Немачке у западном блоку доводили у питање уједињење са Западном Немачком, а сумње су изражаване и у САД.

„У Русији то није било случај. Русија је сматрала да би било контрапродуктивно, штетно и неправедно спречавати уједињење уколико немачки народ то жели. И тако је Русија у томе помогла, прилично несебично“, закључио је Путин.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала