Отров у крви: Од пуковника руских обавештајаца до шпијуна са „Луј Витоном“

© REUTERS / Kommersant/Yuri SenatorovСергеј Скрипаљ
Сергеј Скрипаљ - Sputnik Србија
Пратите нас
Сергеј Скрипаљ, бивши пуковник руске војне обавештајне службе, који је у Русији осуђен за издају због рада за британску службу МИ-6, и који је у критичном стању, јер је, као се тврди, отрован, у Велику Британију је стигао пре осам година, након велике размене шпијуна између САД, Велике Британије и Русије, међу којима је била и чувена Ана Чепмен.
Фентанил - Sputnik Србија
Иза тровања Скрипаља стоји дрога јача од хероина и један баналан разлог

У једној од највећих размена шпијуна од завршетка Хладног рата Русија је за десет страних шпијуна дала четворицу Руса због шпијунирања за западне службе, међу којима је био и Скрипаљ.

Скрипаљ је 2004. године ухапшен под оптужбама да је продавао поверљиве информације и идентитете руских агената британској обавештајној служби МИ-6.

Руска обавештајна служба ФСБ ухапсила га је у једном московском парку управо у тренутку кад је помоћу уређаја скривеног у камену слао информације о руским агентима.

Након хапшења Скрипаљ је признао да је радио за МИ-6 и да им је редовно продавао информације за 100.000 долара. Због издаје је осуђен на 13 година затвора, али је 2010. помилован и предат Британији у оквиру размене шпијуна.

Како је заврбован

Скрипаља, који је од совјетских времена радио у Главној обавештајној управи војске (ГРУ), средином деведесетих година двадесетог века заврбовао је британски агент Пабло Милер, који се тада представљао као Антонио Алварес де Идалго. Милер је радио у Амбасади Велике Британије у Талину, а према подацима ФСБ бавио се врбовањем за британску тајну службу.

За Милера се у Москви сазнало почетком двехиљадитих, након што су Руси ухапшени због шпијунаже „пропевали“ о њему.

Седиште полицијског штаба Британске градске полиције,познат као Скотланд јард, у Лондону - Sputnik Србија
Скотланд јард саопштио чиме су отровали бившег шпијуна

Како наводе руски медији, Скрипаљ се са Милером упознао преко извесног Шпанца Луиса док је службовао на Малти и у Шпанији, где је, кријући од свог руководства, започео сопствени бизнис извоза вина.

Договор о сарадњи је био постигнут, а након што је заврбован Скрипаљ је у замену за информације добијао новац. Наводи се да је предао поверљиве податке о најмање 300 сарадника руских специјалних служби.

Након што је из здравствених разлога, крајем деведесетих, престао да ради за ГРУ, Скрипаљ је премештен у Министарство спољних послова, где је радио све до 2003. године, да би годину дана касније био ухапшен.

Након преласка на ново радно место, добио је пасош и почео је да путује у иностранство, где се поново повезао са Милером. Вратио се шпијунажи и бавио се прикупљањем података о структури ГРУ. Са британским агентом често се састајао у турском летовалишту Измиру, који су тамо одлазили под маском туриста. Скрипаљ је на путовање обично водио и супругу, која ништа није знала о његовим тајним пословима.

Тренутно у коми

Након хапшења у Москви Скрипаљ није негирао кривицу. Суђење је било затворено за јавност, а новинари су присуствовали само изрицању пресуде. Бивши пуковник, који је због издаје осуђен на 13 година строгог затвора, мирно је саслушао пресуду. Током изрицања пресуде, носио је тренерку у бојама руске заставе.

Тужилаштво је захтевало казну од 15 година затвора, али је суд узео у обзир његово здравствено стање, као и сарадњу са истрагом, па је казна смањена. Неки тврде да је откривен због начина живота који није био у складу са приходима пензионера ГРУ, а британски медији сада га називају „шпијуном са ’Луј Витоном‘“, пошто се појавила фотографија на којој Скрипаљ носи скупоцену торбу тог бренда.

Поглед на Вестминстерску палату у Лондону - Sputnik Србија
Енглези неће на Светско првенство у фудбалу због шпијуна

Након што се после историјске размене шпијуна обрео у Великој Британији, Скрипаљ је, према писању британских медија, купио кућу у Солсберију за 340.000 фунти, где је живео повучено са супругом која је преминула пре шест година. У последње две године бивши обавештајац је остао и без сина и старијег брата.

Зашто је Скрипаљ за живот изабрао баш Солсбери, није познато. Према неким подацима, тамо живи и Пабло Милер, агент МИ-6, који га је заврбовао. Он се пензионисао 2015. године и добио је орден Британске империје за службу Краљевству.

Извори британских медија су саопштили да је Скрипаљ био отрован „веома ретком супстанцом, која се производи само у неколико лабораторија у свету“.

Како наводе, најпознатије отровне нервно-паралитичке супстанце су токсин VX и гас сарин, које су УН уврстиле у хемијско оружје за масовно уништење.

Верује се да је сарин коришћен током хемијског напада на сиријски Идлиб, а VX је примењиван у случају убиства брата Ким Џонг Уна у фебруару прошле године у Малезији.

Британска полиција разматра неколико верзија догађаја, као што су „покушај убиства, по налогу државе“ и „приватне несугласице“, док британске власти за тај догађај оптужују Москву, што је Кремљ категорички негирао.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала