Немачке компаније на ивици нерава због „вечне борбе“ с Москвом

© Flickr / glawsterЗаставе Русије и Немачке
Заставе Русије и Немачке - Sputnik Србија
Пратите нас
У Немачкој се многи предузетници који су претрпели осетну штету од санкција Русији надају да ће се након поновног избора Владимира Путина за руског председника односи Европске уније и Русије побољшати, пише немачки лист „Франкфуртер алемајне“.

Последњих месеци представници појединих компанија које су претрпеле озбиљне губитке од санкција чак су се обратили за помоћ Источном комитету за немачку економију, наводи ауторка текста Јулија Лер.

Владимир Путин и Ангела Меркел - Sputnik Србија
Немачка и Русија између љубави и мржње

Сарадници Комитета анкетирали су више од 110 предузећа у Немачкој која послују с Русијом. Испоставило се да се 57 одсто тих предузећа залаже за постепено укидање санкција Москви, док је 37 одсто њих затражило да се санкције укину под хитно и безусловно.

Немачки политичари, међутим, посматрају питање укидања санкција Руској Федерацији на разне начине. 

Зеленима би било драго када би се изградња гасовода „Северни ток 2“ обуставила. „То је једна од најболнијих тема за Русију“, изјавио је лидер ове партије Роберт Хабек.

Председник регионалног огранка Хришћанско-демократског савеза у федералној области Турингија Мајк Моринг, напротив, позива да се ослабе санкције Москви. Према његовим речима, фирме које послују с Русијом у овој области изгубиле су до 30 одсто прихода. „У дугорочној перспективи, то је просто неприхватљиво“, додао је Моринг. 

Према мишљењу експерта Института за светску економију Јулијана Хинца, то што су немачким фирмама забранили да извозе робу у Русију далеко је од главног проблема. Западне банке практично су престале да дају фирмама кредите када је реч о пословним односима с Русијом. Финансијске институције једноставно страхују да ће претрпети губитке, на пример, приликом склапања уговора с америчким клијентима, објашњава Хинц.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала