Британија: Нећемо ратовати са Русијом

© Flickr / rosarito_82Зграда британског парламента у Лондону
Зграда британског парламента у Лондону - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол британске премијерке Терезе Меј одбацио је могућност да Британија зарати са Русијом.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Лавров: Хладни рат је и имао нека правила, а овај сада...

Он је нагласио да, иако не жели никакав рат, Велика Британија истовремено не може да игнорише агресију Русије.

„Морамо да одговоримо на пропорционалан начин овом агресивном понашању Русије и то је оно што радимо“, истакао је портпарол у изјави за Спутњик.

Портпарол је навео да ће изазови које је Русија поставила Великој Британији трајати годинама, иако је признао да би Британија радије да јој Русија буде конструктиван партнер.

Односи Русије и Велике Британије нагло су се погоршали због инцидента у британском Солсберију, где су отровани бивши пуковник ГРУ-а Скрипаљ, који је радио за британске обавештајне службе и његова ћерка Јулија. Британска страна тврди да је Русија умешана у тровање Скрипаљевих нервним агенсом А-234, што Русија категорички негира.

С тим у вези, британска премијерка Тереза Меј је 14. марта објавила о низу мера против Русије, међу којима су протеривање 23 руских дипломата и замрзавање свих билатералних контаката на високом нивоу.

Након тога, солидаришући се са Великом Британијом, бројне земље Европске уније, као и САД, Канада, Норвешка и Украјина одлучило је да протера руске дипломате због инцидента у Солсберију.

Русија, која константно негира умешаност у инцидент, наводећи да су оптужбе неосноване, као реципрочне мере протерала је десетине дипломата из Велике Британије и земаља које су се са њом солидарисале.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала