Понедељак завио у црно руске олигархе

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаМосковска берза
Московска берза - Sputnik Србија
Пратите нас
Aкције водећих руских компанија стрмоглаво су пале због нове рунде америчких санкција против Москве, као и најава Вашингтона да ће увести додатне мере против Русије, због наводног хемијског напада у сиријској Думи.

Рубља је такође пала и долар вреди 63,46 рубаља а евро 78,37 рубаља.

„Црни понедељак“ потресао је руску берзу која је у дану изгубила скоро 13 милијарди долара и завио је у црно 50 руских милијардера који су, по различитим проценама, изгубили од 12 до 16 милијарди долара. Највеће губитке од руских бизнисмена претрпео је Олег Дерипаска.

Премијер и председник Русије Дмитриј Медведев и Владимир Путин - Sputnik Србија
Медведев: Економска ситуација у Русији апсолутно стабилна

Његов алуминијумски гигант „Русал“ изгубио је готово половину своје вредности на берзи у Хонгконгу, док су акције његове друге компаније „Ен плус“ пале за 34 одсто. Дерипаскини губици се процењују на 1,3 милијарде долара.

Овај пад вредности „Русала“ могао би да доведе до тога да компанија не буде у стању да отплати део својих доспелих обавеза, а компанија је саопштила да је у току процена какав би утицај то могло да има на њен финансијски положај. 

Према „Форбсу“, приближно толико је изгубио и Дерипаскин партнер и већински власник компаније „Норникел“ — Владимир Потањин, иако није на америчком санкционом списку.

Око 908 милиона долара изгубио је Виктор Векселберг, који такође има пакет акција у „Русалу“. Најмање је изгубио Алексеј Мордашов — 530 милиона долара.

Руске власти обећавају да ће пружити подршку компанијама које су се нашле на удару нових америчких санкција, док експерти уверавају да се неће поновити децембар 2014. године, када су евро и долар досегли историјски максимум.

Такве тврдње аналитичари објашњавају ценама нафте. Пре четири године санкције су праћене падом цена на енергетском тржишту, због чега је рубља значајно слабила, док је данас, како наводе, ситуација са ценом нафте сасвим другачија.

Злато - Sputnik Србија
Шта се крије иза руског и кинеског похода на злато

Мишљења експерата су подељена, а прогнозе се могу поделити на песимистичке и оптимистичке.

Део стручњака не очекује драстичан пад рубље, а неки уверавају да се вредност националне валуте може вратити и на ниво од 59 рубаља за долар при цени нафте од 55 долара за барел.

Шефица Централне банке Русије Елвира Набиулина рекла је да нема разлога за бригу, истичући да се руска економија прилагођава новим условима. Према њеним речима, регулатор не види ризике за финансијску стабилност привреде у садашњим условима.

Пливајући курс рубље је, како је објаснила, један од амортизера спољних шокова.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да Кремљ помно прати развој ситуације, али да ће за процену ефеката санкција бити потребно време.

Влада Русија ће створити офшор зоне за бизнисмене који су се нашли на списку санкција. То је једна од мера подршке државе. Реч је о стварању две територије са специјалним режимом — на острву Октјабарско у Калињинграду и на острву Руско код Владивостока.

Компаније ће тражити начине изласка из сложене ситуације, рекао је за Спутњик аналитичар Роман Ткачук.

Савет Федерације Русије - Sputnik Србија
Нове америчке санкције Русији су одраз психозе и очаја

„Сада је у току ’врућа фаза‘ на тржишту, али ће се ситуација решити, стабилизовати у току недеље, многе вредносне хартије су већ препродате. Многи европски трејдери су обуставили снабдевање алуминијумом преко ’Русала‘. ’Русал‘ ће променити свој систем пословања — ако су уговори закључени у доларима, онда они носе додатни ризик за европске партнере, али то ће се решити тако што ће уговоре или пребацити на евро или ће направити нове са повољнијим условима за трејдере. Снабдевање алуминијумом се не сме обуставити. ’Русал‘ је један од највећих снабдевача Европе алуминијумом и управо то тржиште је кључно. Компаније ће тражити путеве да изађу из те ситуације“, каже Ткачук.

Како прогнозира експерт, реформатирање односа ће трајати неко време; „Русал“ ће се суочити са тешкоћама, а за то време је потребна подршка државе.

„Кључни моменат за ’Русал‘ је питање дуга и финансирање на западним тржиштима које може бити суспендовано на дужи период, а компанија ће морати да плати велике спољне дугове. Могуће је да ће добити помоћ од државних банака, јер је ’Русал‘ велика и значајна компанија, и неће бити дозвољено да доживи озбиљне проблеме. Ако буде озбиљнијих проблема са дугом, део акција ће бити заложен у руским банкама, а држава ће озбиљније учествовати“, додаје Ткачук.

На санкције ће уследити контрасанкције, а даља ескалација тензија ће све јаче ударати на руске компаније, зато што је руска економија извозно оријентисана, наводи Ткачук.

Савет безбедности УН - архивска фотографија - Sputnik Србија
Русија у СБ УН: Ни у време Хладног рата нисте овако дрско претили Русији (видео)

„’Русал‘ је био регистрован у офшору. У руским офшоровима су могуће неке разлике, треба детаљно пратити какви ће услови бити понуђени. Када се према руским компанијама тако односе на страним тржиштима, дефинитивно ће бити лакше да се врате у руску јурисдикцију са додатним олакшицама“, сматра експерт.

Руски економиста Павел Нефидов наводи да ће курс рубље зависити од развоја ситуације, укључујући и ситуацију око Сирије.

„Ако тамо дође до неке врсте стабилизације, екстремна ситуација, која је сада актуелна, мало ће се смирити. Рубља се неће у блиској будућности вратити на ниво на којем је била у петак када су уведене антируске санкције, упркос чињеници да Русија има јак валутни баланс“, сматра Нефидов.

Подсетимо, САД су у петак увеле санкције за укупно 38 појединаца и фирми, наводно блиских председнику Владимиру Путину, због, како је наведено, „напада“ Москве на западну демократију, а због „случаја Скрипаљ“.

Амерички председник Доналд Трамп је окривио Путина, као и Иран због подршке, како је навео, „животињи Асаду“ и запретио је да ће због тога „платити велику цену“. Сада се очекује нови пакет антируских санкција.

Експерт Сергеј Хестанов каже да забринутост изазивају не толико актуелна дешавања, колико перспектива њиховог развоја.   

Џереми Корбин - Sputnik Србија
Корбин Мејовој и конзервативцима: А руске паре вам не сметају?

„Опасност је у томе што ово није последња ’порција‘ санкција. Ситуација ће се само компликовати. Ако се ништа горе не догоди, највероватније ће се рубља стабилизовати на нивоу на коме је сада, а можда још рубљу-две ослаби. Ако те мере буду уведене против свих учесника ’Кремаљског списка‘, не искључујем да ће рубља ослабити за још 10, а можда чак и 20 одсто. Како показује искуство, обично после увођења санкција следи пауза“, рекао је Хестанов.

С друге стране, економиста Константин Коришенко сматра да се рубља мора вратити на ниво на којем је била.

„У ближој будућности рубља ће бити нестабилна, али ће се вратити на ниво на којем је и била: мало ниже од 60 за долар и око 70 за евро“, сматра експерт.

У сенци ових догађаја у Москви се одржава и Берзански форум на коме руски званичници и експерти разматрају актуелну ситуацију.

Банкар Олег Тињков је рекао да је он у понедељак изгубио 250 милиона долара, али је додао да је „било и горих дана“, када је он дневно губио милијарде. Експерти су уверени да ће Русија и ову кризу прегурати и као и увек до сада, изаћи из ње још јача.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала