Русија: Имамо необориве доказе да није било хемијског напада у Сирији

© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Уђи у базу фотографијаМосковский Кремль и Кремлевская набережная
Московский Кремль и Кремлевская набережная - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија има необориве доказе да инцидента са коришћењем хемијског оружја у сиријском граду Думи уопште није ни било, као и да је за ту провокацију одговорна специјална служба Велике Британије, изјавио је стални представник Русије при Међународној организацији за хемијско оружје Александар Шулгин.

Како је оценио, приликом истраге није примећен ниједан доказ који би указао на то да је у Думи коришћено хемијско оружје.

„Ниједног сведока, ниједно тровање није забележено. Није било никаквих остатака хемијског оружја“, рекао је он.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Лавров: Напад у Думи инсцениран, имамо доказе!

Истовремено, руски дипломата је рекао да су пронађени снимци који су потом коришћени како би се инсценирао хемијски напад.

„Телевизијама су послати лажни интервјуи са тим људима – они су обојица медицински радници, који су запослени у хитној помоћи у Думи“, прецизирао је Шулгин и додао да су ову акцију целокупно осмислиле британске службе уз могуће учешће и америчких служби.

„Ми не користимо флоскуле, попут оних који долазе са Запада, да не можемо са апсолутном сигурношћу да тврдимо, већ имамо неоспориве доказе да 7. априла у Думи није коришћено хемијско оружје. Све је то провокација како би се свет довео у заблуду и оправдала агресија против Сирије“, закључио је он.

Сједињене Америчке Државе, Француска и Велика Британија извеле су у суботу ујутру ракетне нападе на сиријске владине објекте, који се, према њиховом мишљењу, употребљавају за производњу хемијског оружја. 

Током војне операције оне су на Сирију лансирале више од 100 ракета, од којих су 71 обориле снаге сиријске противваздушне одбране. Руске снаге нису биле укључене у обарање ракета, али су пратиле сва лансирања. 

Председник Русије Владимир Путин назвао је војну операцију агресијом на суверену државу, подсећајући да хемијски напад у Сирији није потврђен.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала