„Српска листа“ Приштини: ЗСО само према Бриселу

© Tanjug / ZORAN ZESTICМост који дели северни и јужни део Косовске Митровице
Мост који дели северни и јужни део Косовске Митровице - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Вара се свако ко мисли да ће српски народ прихватити да ЗСО буде некаква невладина организација, поручио је данас посланик Српске листе Игор Симић, додавши да то знају и у Приштини и у Бриселу.

„То смо могли да урадимо сами за пола сата и направимо своју организацију. И то у Приштини врло добро знају, знају и у Бриселу, иако желе да ми то заборавимо“, казао је Симић.

Људи поред заставе тзв. Косова у Приштини - Sputnik Србија
„Готово је“: Приштина руши преговоре и тражи — завршну фазу!

Уместо да након пет година од потписивања Бриселског споразума анализирамо шта је то што је урадила ЗСО ми још увек говоримо о њеном формирању, рекао је Симић, додајући да ће Заједница бити формирана само према ономе што је договорено у Бриселу.

Симић је на састанку политичких представника Срба са Косова и Метохије са члановима Управљачког тима за успостављање Заједнице српских општина казао да је ЕУ коначно 4. априла означила почетак рада Управљачког тима чија је основна надлежност израда нацрта статута ЗСО, а искључиво у складу са договором у Бриселу, а не неким интерним актима који Приштина доноси и којима би да обесмисли овај процес.

„Одлуком Министарства за администрацију и локалну самоуправу у Приштини из 2016. године јасно стоји да је коначно формиран Управљачки тим за формирање ЗСО који чине четири представника српског народа“, казао је Симић и додао да тај тим није договорила Приштина, већ је договорен и прихваћен у Бриселу, као да му ни мандат није дат у Приштини, већ у Бриселу.

Навео је да је захваљујући снажном јединству и залагању Срба са КиМ, као и државе Србије на челу са председником Александром Вучићем, коначно одблокиран рад Управљачког тима, што није, како каже, поклоњено.

„Управљачки тим ће радити искључиво у складу са оним што је договорено у Бриселу. Ових дана се поставља питање која ће то бити кључна документа за израду статута ЗСО, а што се нас тиче ми смо послали јасну поруку, за нас је једино прихватљиво решење да се ЗСО формира у складу са Првим споразумом о нормализацији односа Београда и Приштине“, казао је Симић.

Истакао је да Приштина мора да усклади своје правне прописе, те да то буде, каже, први корак како би се формирала ЗСО.

Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Харадинај: Ништа од ултиматума Срба, правимо ЗСО по уставу Косова

Навео је да је споразумом јасно предвиђено да ће ЗСО бити успостављена на основу статута, да ће правне гаранције за њу бити обезбеђене позитивним прописима, који ће обе стране успоставити у оквиру свог законодавства.

Додао је да ће ЗСО имати пун надзор у области здравства, просвете, економског развоја, урбаног и руралног планирања, те да ће имати своје органе, председника, потпредседника, одбор од седам чланова, савет од 30 чланова, скупштину коју ће чинити легални и легитимни представници српског народа.

„Исто тако је прописано да ће ЗСО имати ингеренције да предлаже законе у областима у оквиру којих врши своју надлежност, да ће вршити надзор над радом приштинских институција у областима од интереса за заједницу и српски народ на КиМ. Договорено је да ће имати пуну правну способност, укључујући да има право да буде власник имовине и предузећа и оно што је најбитније да ће имати свој буџет“, казао је Симић.

Координаторка Управљачког тима Винка Радосављевић казала је да ће Управљачки тим бити састављен од представника сваке од четири општине на северу Косова, да ће се одлуке доносити већином гласова, те да ће Управљачки тим редовно извештавати Одбор за имплементацију о свом раду и донетим одлукама.

Председник Грађанске иницијативе Драгиша Миловић рекао је да је закључак претходне заједничке скупштине био другачији, али да су данас чули аргументе зашто не треба кренути у формирање ЗСО независно од Приштине и Бриселског споразума.

„Разумећу то да сачекамо још та три и по месеца, да Срби не буду окривљени, али ако Приштина не жели да дозволи ни после та три и по месеца израду статута и формирање ЗСО, ми морамо да разговарамо шта ћемо радити“, казао је Миловић.

Истакао је да ЗСО пет година није формирана, али да је Београд за тих пет година дао готово све.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала