ОЗХО саветује Русији да одложи обраћање сведока из Думе јавности

© AP Photo / Peter DejongСедиште Организације за забрану хемијског оружја у Хагу
Седиште Организације за забрану хемијског оружја у Хагу - Sputnik Србија
Пратите нас
Мисија Организације за забрану хемијског оружја по други пут је посетила место за које се претпоставља да је било мета хемијског напада у сиријском граду Думи. Стручњаци су прикупили узорке за даљу анализу, саопштено је из ОЗХО.

„Узорци ће бити достављени лабораторији ОЗХО у Рејсвику. Они ће бити разврстани и послати на анализу у специјализоване лабораторије“, наведено је у саопштењу. 

МИП Русије - Sputnik Србија
Русија: Врши се снажан притисак на истражитеље ОЗХО у Думи

Русија је саопштила да ће организовати конференцију за медије на којој ће учествовати сведоци хемијског напада за који се претпоставља да се догодио у сиријском граду Думи, али Организација за забрану хемијског оружја сматра да је прво неопходно да их испитају експерти ОЗХО. 

Стално представништво Русије при ОЗХО саопштило је раније да намерава да организује обраћање медијима у којем ће учествовати и сиријски дечак Хасан Диаб, један од сведока догађаја који је Запад окарактерисао као хемијски напад за који је одговорна сиријска војска.

Стални представник Русије при ОЗХО Александар Шуљгин изјавио је да ће се максимално заложити за то да дечак буде доведен у Хаг како би сведочио да је хемијски напад у Думи био изрежиран. 

„Секретаријат је посаветовао руску делегацију да те људе прво испитају стручњаци мисије, задужени за утврђивање чињеница. Препоручио је, такође, да то обраћање буде организовано након што мисија заврши свој рад. Руска делегација је, међутим, саопштила да ће она ипак одржати конференцију за медије и да њихова намера не треба да омета рад експерата ОЗХО“, наведено је у саопштењу. 

Запад је раније оптужио Дамаск за хемијски напад у Думи и запретио војним нападом на Сирију. Москва је оповргла информацију о бомби с хлором коју је, наводно, бацила сиријска војска. Стручњаци ОЗХО су први пут посетили Думу прошле суботе, две седмице након наводног инцидента.

САД, Велика Британија и Француска су, међутим, 14. априла ракетама гађале административне објекте у Сирији који су, према њиховом мишљењу, коришћени за производњу хемијског оружја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала